Only gay in the village

Matt Lucas als Daffid Thomas in Little Britain scene uit de tv-serie Little Britain FOTO: BBC Matt Lucas
Matt Lucas als Daffid Thomas in Little Britain scene uit de tv-serie Little Britain FOTO: BBC Matt Lucas BBC

Little Britain Live

Met: Matt Lucas en David Walliams:€ 12,99 ****

Matt Lucas en David Walliams kunnen iets wat weinig mensen kunnen: typetjes maken die dingen zeggen die je te pas en te onpas wilt herhalen. In Nederland konden Van Kooten en De Bie dat het beste, gevolgd door de mannen van Jiskefet. Nu komen ze in het Nederlands geloof ik het vaakst uit reclames. Goedemoggel. In het Engels zijn er nu sinds een paar jaar ‘Computer says no’ en ‘Yes but no but but yes but no but yes’ en ‘I want that one’.

Ongelooflijk dat ze vroeger niet bestonden, de typetjes die het Engeland van Little Britain bevolken, van de oversekste assistent van de prime minister tot de ‘only gay in the village’, van de vetzak die vrijwillig in een rolstoel zit tot de mevrouw van het reisbureau die niemand een reis gunt.

Probleem van de sketches van de tv-serie Little Britain is dat ze zo kort zijn. Het tergende van bijvoorbeeld The Office blijft daardoor buiten bereik. Dat probleem wordt enigszins ondervangen in de theatertour van het duo, waarin de sketches per personage wat langer moesten duren.

Op de dvd die nu is verschenen van hun optreden in Blackpool in 2006 zijn de ondertitels een bijkomend voordeel, al is voor de meeste catchfrases natuurlijk geen vertaling nodig. Misschien zou je ze ook wel willen herhalen als je niet wist wat ze betekenden, zo heerlijk klinken ze.

Little Britain is sinds de serie in 2003 begon steeds meer de kant opgegaan van ouderwetse grappen over poep, plas, kots en seks, en die komen ook in deze theaterversie veelvuldig aan bod. Meer Benny Hill dan Monty Python.

Maar de typetjes blijven zo briljant dat dat voor lief te nemen is. O, de vileine vriendelijkheid van de mevrouw van de Weight Watchers oftewel Fat Fighters, Marjorie Dawes.

Veel komische sketchshows bevatten een sketch in een winkel, zoals de dierenwinkel in Jiskefet. Die van Little Britain behoort tot het meest absurdistische dat het duo te bieden heeft. Het is geen specifieke winkel in Little Britain, er kan van alles te koop zijn. Walliams komt een winkel binnen en wil eigenlijk niets kopen van Matt Lucas, wat dat ook is. Of toch?

In de theaterversie verkoopt Lucas verf, maar van kleuren houdt Walliams eigenlijk niet. Hoewel, hij wil bij zijn wit wel een beetje zwart gemengd en bij dat zwart toch wel een beetje blauw. Perfect pesten.

    • Bianca Stigter