NRCBOEKEN.NL

Deze rubriek, een verzameling van boekennieuws en -rubrieken, werkt samen met Dirk Leymans website papierenman.blogspot.com.

Jan van Mersbergen in zijn werkkamer Foto Roelof de Vries
Jan van Mersbergen in zijn werkkamer Foto Roelof de Vries Vries, Roelof de

Abdolah naar Bosnië, Benali naar Roemenië

De Nederlandse uitgevers hebben vorige maand de rechten van 26 boeken verkocht, zo blijkt uit een lijst die is vrijgegeven door het Nederlands Literair productie- en vertalingenfonds. Anderhalf decennium na verschijning blijkt De ontdekking van de hemel (Harry Mulisch) onderdak gevonden te hebben in Tsjechië.

De Roemeense uitgeverij Curtea Veche verwierf Bruiloft aan zee van Abdelkader Benali, het Bosnische Connectum mag Het huis van de moskee van Kader Abdolah vertalen. Spanje gaat kennismaken met W.F. Hermans’ Nooit meer slapen en De donkere kamer van Damokles.

Het fonds verwacht dit jaar rond de 220 vertalingen te subsidiëren, vorig jaar waren dat er 237. (AF)

NIEUWSLEZENObama’s kiezers

De exitpolls wezen het uit: vooral jonge, zwarte en nieuwe kiezers kozen Obama tot president. Het is te hopen dat hij hun verwachtingen niet te zeer zal teleurstellen. Aan de positie van jonge mensen aan de onderkant van de Amerikaanse maatschappij valt namelijk een hoop te verbeteren, blijkt uit de schitterende boeken die er over en door hen geschreven zijn. In Generation Kill. (Putnam, 2005, Boeken, 15.07.05 ) karakteriseert Evan Wright, embedded in Irak, zijn vechtende leeftijdgenoten als de eerste ‘wegwerp-generatie’. Meer dan de helft van zijn eenheid komt uit een gebroken gezin en is opgevoed door één ouder, (gewelddadige) videospelletjes, reality-tv en internet. Journaliste Adrian Nicole LeBlanc: ‘embedde’ zich jaren bij alleenstaande moeders in the Bronx en schreef daarover Random Family. ( Harper Collins, 2004, de vertaling, Zomaar familie, verscheen bij De Arbeiderspers) ‘een verpletterend boek’, oordeelde Menno de Galan (Boeken, 09.01.04). Dat Obama ‘change’ belichaamt, heeft ook een concrete oorzaak, blijkt uit Century of Difference van de sociologen Claude Fischer en Michael Hout (Russell Sage, 2006, besproken in Wetenschap, 25.10.08). Demografisch is Amerika in een stroomversnelling geraakt. Al in 2023 zullen de meeste jongeren in de leeftijdsgroep van 18 tot 23 jaar tot etnische minderheden behoren. Etnische minderheden en blank trouwen steeds vaker gemengd, alleen zwarten blijven vooralsnog met zwarten trouwen.

Hout en Fischer schrijven: ‘De voorspelling van veel vakgenoten dat de Amerikaanse bevolking aan het einde van de 20ste eeuw uiteen zou vallen in ‘blank’ en ‘niet-blank’ is niet uitgekomen. Aan het begin van de 21ste eeuw tekent zich een tweedeling af tussen ‘zwart’ en ‘niet-zwart’.’ En die kloof vraagt om overbrugging.’ (MS)

Van Mersbergen wil 1500 woorden per dag

Veel van de stugheid van zijn karakters komt uit Jan van Mersbergen zelf, zegt de schrijver in de rubriek ‘Zie de schrijvers werken’ op nrcboeken.nl. Van Mersbergen werkt momenteel aan zijn vijfde roman, na eerdere boeken als De macht over het stuur, De hemelrat en Morgen zijn we in Pamplona. Dat waren boeken waarin wat stugge, zwijgzame jonge mannen niet weten hoe ze met hun gevoelens om moeten gaan. „Daar zit wel degelijk veel van mezelf in”, zegt Van Mersbergen, „met dat verschil dat ik zelf wel weet waar de grens ligt. Misschien wel door de boeken die ik erover schreef.”

Van Mersbergen is een zeer praktisch ingesteld schrijver. „Ik hou van lichamelijke arbeid. Een fiets repareren, timmeren. Ik heb ook een tijdje op de bouw gewerkt. Met dat soort werk zie je heel duidelijk het resultaat van je werk. Dat heb ik met het schrijven ook nodig. Ik ben pas tevreden als ik 1.500 woorden heb geschreven op een dag, dus niet van die dagen waarop je de hele dag op één gedachte zit te broeden.” (SK)

TIJDSCHRIFTSex Drugs & Rock ‘n’ Roll Highschool

Managementbureau Rock ’n Roll Highschool, uit Rotterdam, brengt een tweede gratis tijdschrift uit: Sex Drugs & Rock ‘n’ Roll Highschool. Wie een band heeft kan in deze dikke en mooi ruig (veel zwart en rood) vormgegeven glossy praktische kennis opdoen over de muziekbusiness.

In het blad staan interviews met mensen achter de schermen, zoals Kees de Koning (oprichter van hiphoplabel Top Notch) en producers als Frans Hagenaars (Spinvis) en Reyn Ouwehand (Kane). De toon is luchtig maar geïnteresseerd. Er zijn verhalen te lezen over bands en hun ‘ontdekkers’, waarin Claw Boys Claw en Moke vertellen hoe belangrijk respectievelijk OOR-journalist Swie Tio en concert-boeker Willem Venema waren voor hun carrière. Erg grappig zijn de ervaringen van de muzikanten Arling&Cameron, over het claustrofobische effect van touren in Nederland (‘Het busje is een donker hol op wielen. De kleedkamer is een donker hol. En het podium ligt ook vaak in een donker hol, met een dak erop.’). Hierna bedenk je je wel twee keer voor je een band begint. Voor adressen waar het blad gratis verkrijgbaar is zie www.rockmagazine.nl. (HCa)

Pia de Jong dacht pas later aan Hermans

De in de afgelopen maanden alom geprezen debutante Pia de Jong (Lange dagen) realiseerde zich pas in de loop van het schrijven van haar roman de overeenkomsten tussen haar werk en Nooit meer slapen van W.F. Hermans. „Toen heb ik er bewust nog een aantal verwijzingen ingestopt. Aanvankelijk was ik veel meer geïnspireerd door Mosquito Coast van Paul Theroux.” De Jong zei dat eind vorige maand in de literaire talkshow Lezen &cetera Live. Een opname van het gesprek is te beluisteren via nrcboeken.nl. (PS)

WEEKSITEMooi eind

Het Vlaamse radio 1 is tijdens de Antwerpse Boekenbeurs op zoek naar het mooiste slotakkoord uit de wereldliteratuur. Van de tien romans die de shortlist hebben gehaald zijn er drie in het Nederlands geschreven: Willem Elsschots Een ontgoocheling, Louis Paul Boons De voorstad groeit en Gerard Reves De avonden. Ook voorgedragen zijn onder meer Berlin Alexanderplatz van Alfred Döblin, Leven als ambacht van Cesare Pavese, Slachthuis vijf van Kurt Vonnegut, Liefde in tijden van cholera van Gabriel García Márquez en Ulysses van James Joyce. Bekijk op www.radio1.be/programmas/egag/1265537/ nog eens alle genomineerde eindes ( en concludeer dat Boon zijn twee zinnen voor deze wedstrijd lijkt te hebben geschreven) en breng dan uw stem uit. (SK)

M.m.v. Hester Carvalho, Arjen Fortuin, Sebastiaan Kort, Maartje Somers en Pieter Steinz. Nrcboeken.nl werkt samen met Dirk Leymans website papierenman.blogspot.com.

Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl

    • Sebastiaan Kort
    • Pieter Steinz
    • Arjen Fortuin
    • Maartje Somers