Novastar toont zijn straatzangershart

Pop Novastar. Gehoord 6/11 Effenaar Eindhoven. Herh.: 7/11 Oosterpoort Groningen; 8/11 Tivoli Utrecht; 9/11 Paard Den Haag; 10/11 Paradiso Amsterdam. ***

Minder bombastisch, wilde Joost Zweegers de derde cd van zijn eenmansgroep Novastar laten klinken. De Belg van Nederlandse afkomst – Zweegers woont in Antwerpen en is geboren in Sittard – omringt zich bij optredens met gastmuzikanten, maar maakt als liedjesschrijver en zanger zelf de dienst uit.

Voor een legendarisch verlegen muzikant staat Zweegers’ beeltenis wel erg prominent op de hoes van Almost Bangor, het nieuwe album dat inderdaad wat soberder is uitgepakt dan de breed uitwaaierende muziek van de twee voorgaande platen. Twee jaar geleden raakte Zweegers zwaargeblesseerd aan zijn hiel na een val van het podium. Tijdens de langdurige revalidatie kon hij geen piano spelen en legde hij zich toe op akoestische gitaar, wat op Almost Bangor een bescheidener, zachtmoediger geluid heeft opgeleverd.

Zweegers heeft een helder en ver dragend stemgeluid, uiterst geschikt om tot in de verste hoeken over festivalterreinen te schallen. Hij moest Pinkpop eerder dit jaar afzeggen, dus was het uitverkochte concert in Zweegers’ oude woonplaats Eindhoven gisteren de eerste kennismaking met Novastar nieuwe stijl. Aan bombast heeft de groep weinig ingeleverd, zo bleek al meteen bij drie gitaarliedjes. Zweegers galmde er lustig op los, de gitaar hoog op de borst als de straatzanger die hij eens was.

De Beatles zijn een voorname bron van inspiratie, maar ook de jaren tachtig-sound van The Bue Nile en hun hit Tinseltown in the rain is nooit ver weg. Achter de piano, in meezingers als Wrong en Best is yet to come, klonk Zweegers magistraal. Maar hij wil te veel, want bonkig basgitaar spelen en zingen tegelijk is niet zijn sterkste punt. Sololiedjes op gitaar gaan hem beter af. Na al die aangedikte melancholie liet hij zijn straatzangershart spreken met een liedje van The Police. Er hoefde niemand met de pet rond, want de Nederlandse tournee van Novastar is zo goed als uitverkocht.

    • Jan Vollaard
    • Door