Mooi licht is niet lelijk

SpotOn detecteert beweging en geeft dan licht. Foto Jaime Halegua Halegua, Jaime

Zacht vloekend kom ik de babykamer binnen. Niet omdat het teerbemind nageslacht weer eens luidkeels midden in de nacht laat weten te willen spelen, maar omdat ik in het aardedonker mijn teen heb gestoten.

Nee, ik had geen licht aangedaan, omdat ik dan helemaal nooit meer in slaap kom – terwijl baby, met speen nu, allang tevreden zuchtend in slaap is gevallen. Helaas staat ook teenpijn garant voor klaarwakker worden, dus dat moest anders.

Nu heeft Philips een nieuw hebzuchtopwekkend lampje, dat dé oplossing leek te zijn voor dit terugkerend ongemak. De SpotOn (circa 12 euro) is een ledlampje met een bewegingsdetector, dat korte tijd aangaat als er iemand langsloopt. Het is bovendien een mooi dingetje: klein, wit, vierkant met iPod-achtig afgeronde hoeken. En het is op meerdere manieren, en makkelijk, te bevestigen. Natuurlijk, boren mag – er zitten schroeven bij – maar er zit ook een robuuste tweezijdig klevende sticker op, en magneetjes om het op metalen oppervlakken te kunnen plakken.

Het lampje, op teenhoogte in de gang geplakt, doet alles wat het belooft. Het springt prompt aan als ik langs stommel, de leds met ‘brede hoek’ geven voldoende licht voor veilige passage, en het gaat redelijk vlot weer uit.

Maar ik heb het toch weggehaald. Het gaat namelijk ook aan als ik de trap opkom (recht in mijn ogen), naar het toilet ga (geen licht nodig) en als ik op klaarlichte dag naar beneden loop (recht in baby’s ogen). En ledlicht... nu ja, laat ik zeggen dat het niet bepaald sfeerverlichting is. De SpotOn is nu naar volle tevredenheid in de kelderkast geplakt.

Elsje Jorritsma

    • Elsje Jorritsma