Moeizame veiling van twee collecties bij Christie`s New York

Rotterdam. Op de veiling van twee collecties moderne kunst woensdagavond bij Christie`s in New York bleven veel topwerken onverkocht. De prijzen voor werken van onder meer De Kooning, Cézanne en Renoir lagen veel hoger dan de kunstwereld op dit moment bereid is te betalen. Op een doek van Mark Rothko, No. 43 (mauve), in uitstekende staat, dat op 20 tot 30 miljoen dollar was geschat, wilde zelfs bij een vraagprijs van 10 miljoen niemand een bod doen. ”De schattingen waren van een vorige periode, de markt is veranderd”, erkende Christopher Burge, eredirecteur van Christie`s Amerika en woensdagavond veilingmeester, tegenover de krant The New York Times. De kunstwerken waren afkomstig uit de particuliere verzamelingen van Rita K. Hillman en Alice Lawrence. Hun collecties waren afgelopen zomer op minstens 104 miljoen dollar geschat en brachten in totaal 47 miljoen op. Van de 58 werken werden er woensdag zeventien niet verkocht. De meeste belangstelling was er voor een gouache van René Magritte. Zijn L`empire des lumières bracht 3,5 miljoen op, iets meer dan Christie`s hoogste verwachting.