Londen zet druk op banken

De Britse regering heeft vanmorgen druk op de commerciële banken uitgeoefend om de ongekend forse verlaging in de rentetarieven van de centrale bank van gisteren ook door te geven aan hun cliënten.

De Bank of England verlaagde gisteren haar rente met 1,5 procentpunt tot 3 procent, de grootste verlaging in één keer in 27 jaar. De rentestand is sinds 1955 niet meer zo laag geweest als nu. De financiële autoriteiten hopen hiermee de kwakkelende Britse economie een nieuwe impuls te geven. De bedoeling is in eerste instantie om commerciële banken ertoe te brengen meer leningen en hypotheken te verstrekken.

Desondanks leken veel Britse banken gisteren niet erg geneigd tot een overeenkomstige verlaging van hun eigen rente. Tot dusverre hebben alleen Lloyds TSB en Abbey, dat sterk is gericht op de hypotheekmarkt, dat willen toezeggen.

Volgens premier Brown hadden de autoriteiten met de renteverlaging hun bijdrage geleverd aan mogelijk herstel van de economie en was de beurt nu aan de commerciële banken. „We zijn vastbesloten om de banken weer aan het lenen te krijgen”, aldus Brown. Minister van Financiën Alistair Darling had vanmorgen een ontmoeting met vertegenwoordigers van de grootste Britse banken. Vooral banken die de laatste weken directe overheidssteun hebben ontvangen zullen naar verwachting onder zware druk komen hun rente te verlagen.

Groot-Brittannië is juist de afgelopen dagen overspoeld met nieuwe sombere tijdingen over de eigen economie. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelde dat de Britten een scherpere recessie zullen doormaken dan de rest van de ontwikkelde landen. De Britse economie zal volgens het IMF het komend jaar met 1,3 procent krimpen, tegen een gemiddelde 0,3 procent voor de ontwikkelde landen als geheel. Dat is vooral te wijten aan de hoge schulden van zowel de overheid als particulieren.

Gisteren werd voorts bekend dat de verkoop van nieuwe auto’s, een belangrijke indicator voor het consumentenvertrouwen, in oktober met 23 procent is gedaald ten opzichte van een jaar geleden. BMW, dat bij Oxford Mini’s vervaardigt, wil zijn fabriek in december voor vier weken sluiten. De huizenprijzen zijn in een jaar tijd met 14,9 procent gedaald, alleen in oktober al met 2 procent. Winkels bereiden zich voor op de slechtste kerstomzetten in tien jaar.