Literair protest tegen de `beschadiging` van Milan Kundera

Elf bekende schrijvers uit de hele wereld hebben een tekst ondertekend waarin ze protesteren tegen de `beschadigingscampagne` waarvan Milan Kundera het slachtoffer is, zo meldt de Britse krant The Guardian. Kundera werd er onlangs door het tijdschrift Respekt van beschuldigd in 1950 een jongeman te hebben aangegeven bij de communistische geheime politie. De verklikte man werd gearresteerd en bracht vele jaren in een werkkamp door. Kundera heeft de beschuldigingen krachtig ontkend en krijgt nu steun van collega-schrijvers, onder wie J.M. Coetzee, Nadine Gordimer, Orhan Pamuk, Gabriel García Márquez, Salman Rushdie en Philip Roth. In de verklaring wordt gesproken van een `lastercampagne`. Verderop staat: ”We stellen vast dat de media met een ontstellende lichtheid dit vileine gerucht overnamen, zonder oog te hebben voor de tegenstrijdigheden in de zaak.” Inmiddels heeft de redactie van Respekt laten weten dat ze geen excuses wil aanbieden aan de schrijver. Kundera had een tekst opgesteld die binnen twee weken in het blad moest worden gepubliceerd. Die termijn is verstreken. ”We vinden niet dat de rechten van Kundera zijn aangetast,” aldus de uitgever van Respekt, Tomas Sidlo, die er nog aan toevoegde dat hij de zaak graag verder aan de rechtbank zou overlaten. Of het tot een rechtszaak komt, hangt van Kundera af. De schrijver houdt zijn beslissing nog in beraad.

M.m.v. Arjen Fortuin en Dirk Leyman