'Klink pakt overgewicht niet goed genoeg aan'

„Minister Klink pakt overgewicht niet effectief genoeg aan”, zegt Paul Rosenmöller, voorzitter van Convenant Overgewicht. „We zitten in een cruciale fase. Als er nu niets gebeurt, hebben we een groot probleem.”

Rosenmöller presenteerde gisteren tijdens de Nationale Balanstop het jaarverslag van het Convenant, een gezamenlijk initiatief van organisaties en overheid om overgewicht tegen te gaan. Hij deed daarbij een oproep aan Klink (Volksgezondheid, CDA). Volgens het medisch onderzoeksinstituut CBO vertoonde 47 procent van de volwassenen in 2007 overgewicht. Rosenmöller: „Er zijn veel bedrijven en instanties die overgewicht willen tegengaan. Iemand moet ze leiden.”

Het probleem is moeilijk op te lossen, aldus Rosenmöller, omdat de consument van veel voedingsmiddelen niet weet of ze gezond zijn of niet. Inmiddels bestaat er een Ik Kies Bewust (IKB) gezondheidslabel voor A-merken in supermarkten. Hier doet Albert Heijn niet aan mee: het bedrijf heeft een eigen gezondheidslogo, het klavertje, en stelt andere eisen aan producten.

Voormalig staatssecretaris van VWS Clemence Ross, nu voorzitter van de stichting IKB, vindt het belangrijk dat de eisen identiek worden. „Dan kunnen de twee logo’s later misschien samengevoegd worden en is het duidelijker.” Een woordvoerder van Albert Heijn: „Voorlopig niet. Ons gezondheidslogo staat op producten die écht gezond zijn. Het IKB-logo staat ook op producten als koek en gebak.”

Rosenmöller noemt dit een goed voorbeeld van hoe twee partijen langs elkaar heen werken, terwijl gezamenlijk meer kan worden bereikt. „Dit probleem raakt iedereen in Nederland. Sociale Zaken moet weten dat gezonde werknemers minder ziek zijn en meer geld opbrengen. En gezonde leerlingen presteren beter op school.”

Minister Klink komt in januari met een visie op de aanpak van de overgewichtsproblematiek.

    • Sander Zurhake