Justitie België: de verkoop van Fortis is niet rechtsgeldig

BRUSSEL. Het Belgische Openbaar Ministerie vindt de verkoop van Fortis-onderdelen aan de Franse bank BNP Paribas niet rechtsgeldig. De Belgische overheidsonderhandelaars hadden geen toestemming van een buitengewone vergadering van aandeelhouders. ”De buitengewone algemene vergadering van 2 december moet oordelen over een verkoop en de rechtsgeldigheid ervan”, aldus het OM in een rechtszaak die een advocaat in Brussel had aangespannen namens duizend gedupeerde Fortis-aandeelhouders. Aandeelhouders ageerden tegen de verkoop, omdat hun aandelen fors in waarde gedaald zijn. Na de transactie werden ze minder dan 1 euro waard. De Belgische regering en de Fortis-top hadden zondagavond 5 oktober de bankactiviteiten in België en Luxemburg verkocht voor 14,5 miljard euro aan BNP Paribas. De Belgische regering zei destijds dat zij haast had met de verkoop omdat Fortis er financieel erg slecht voor stond. Het OM stelt dat de onderdelen waarschijnlijk te goedkoop verkocht zijn, en wil een deskundige aanstellen om de waarde te bepalen.