Jankovic wil zich in Doha bewijzen

Drie tennissters – Jelena Jankovic, Vera Zvonareva en Venus Williams – zijn al zeker van een plek in de halve finale van het WTA-kampioenschap, het met ruim drieënhalf miljoen euro gedoteerde eindejaarstoernooi in Doha, de hoofdstad van Qatar. Williams maakte tot dusver de meeste indruk. Ze won de rode groep ongeslagen. Dat ging donderdag ten koste van haar jongere zus Serena.

De 23-jarige Jelena Jankovic schaarde zich eerder op de dag als eerste bij beste vier. De Servische versloeg de Russin Svetlana Koeznetsova in twee sets: 7-6 (8-6) en 6-4. Het was de tweede zege voor Jankovic, die kampt met een rugblessure. Door dit resultaat werd Koeznetsova voortijdig uitgeschakeld, evenals de Servische Ana Ivanovic. Het slotduel in de witte groep tussen Jankovic en de Russische Zvonareva is alleen nog van belang voor de invulling van de halve eindstrijd.

Jankovic, de aanvoerster van de wereldranglijst, die nog op haar eerste grandslamtitel wacht, is vastbesloten om in Qatar haar eerste grote prijs te pakken. Op haar negende begon ze op de Red Star Tennis Club in Belgrado. Jankovic groeide uit tot een van de beste junioren van Oost-Europa. Op twaalfjarige leeftijd vervolgde ze haar tennisopleiding op de school van de Amerikaanse tennisgoeroe Nick Bollettieri in Florida. Samen met veel andere jonge talenten, onder wie Maria Sjarapova en Tatiana Golovin, legde ze in Amerika de basis voor haar profloopbaan.

In de strijd om het officieuze WK schreef Jankovic’ grootste concurrent Venus Williams al haar derde overwinning bij. In de familietwist met Serena moest ze de eerste set nog aan haar jongere zus laten, daarna stond ze nog maar een game af: 5-7, 6-1 en 6-0.

Serena Williams, die in haar openingsduel de Russin Dinara Safina versloeg, heeft kwalificatie voor de halve finales overigens nog in eigen hand. Ze moet daartoe van de Russin Jelena Dementjeva winnen. De laatste bleef ook gemakkelijk overeind tegen haar teleurstellende landgenote Safina: 6-2 en 6-4.