Is het vloeken van kleuren alleen een modekwestie?

‘Vroeger leerde ik dat rood en roze vloekende kleuren waren’, mailt lezeres Ellen Meijerink. ‘Tegenwoordig vind ik de combinatie roze en rood mooi, net als vele anderen blijkt wel in kledingwinkels.’ Is vloeken een modekwestie?

Vloekende kleuren komen ook in de natuur voor, zegt John de Greef, moderedacteur van Elsevier. Tropische vissen bijvoorbeeld, die hebben soms ook de meest harde kleurencombinaties. Dan vinden we ze meestal prachtig.

We spreken van vloekende kleuren als kleurcontrasten sterk opvallen. Zo’n contrast krijg je als je een koude kleur als azuurblauw naast bijvoorbeeld een warme rode kleur zet. Of we het wel of niet accepteren, hangt volgens de Greef af van onze smaak en van de tijd, en dat is precies wat mode is.

Kijk maar naar het modehuis van Emilio Pucci, zegt De Greef. Pucci begon zestig jaar geleden met het combineren van felle kleuren. In die tijd, net na de oorlog, vond men dat nog veel te heftig. Maar in de jaren zestig waren Pucci’s bedrukte zijden jurkjes, geïnspireerd door Jackie Kennedy razend populair, terwijl zijn ontwerpen in de jaren tachtig weer wat minder zichtbaar waren. Nu doen zijn retroprints het alweer vijftien jaar heel erg goed.

„Ik ken geen kleurbarrières”, zegt de jonge modeontwerper Daryl van Wouw, die een atelier op de Amsterdamse Wallen heeft en een eigen winkel vol felgekleurde kledingstukken op de Prinsengracht. Hoe kleuren samengaan, hangt volgens Van Wouw ook af van de stof. „Glanzende zijde met een jersey in dezelfde tint kunnen sámen goed met een totaal andere kleur.” Zo kun je felroze, zijn favoriet, of turquoise combineren met „ecokleuren” als mosgroen, bruin en ecru.

Bestaan er dan geen vloekende kleuren? Van Wouw: „Als een combinatie echt te hard is, gooi je er gewoon een zwart of een wit bij, daar wordt het geheel rustiger van.” Een ander geheim: je kunt je groene trainingsbroek van het Waterlooplein prima combineren met een gemêleerd Chaneljasje, als je gebruik maakt van „referenties”, bijvoorbeeld een groene draad die door het jasje geweven zit.

„Alleen mensen van buiten hebben het over vloekende kleuren”, zegt Van Wouw. „In de modewereld gebruikt niemand die term.” 

Franca Treur

    • Franca Treur