Internet Weblog van de dag

Jarige voetbalgod. Guus van Holland schrijft op zijn weblog over de verjaardag van Maradona: „Donderdag 30 oktober is Diego Armando Maradona 48 jaar geworden. Ter ere van deze heuglijke dag hielden zijn bewonderaars, allen verenigd in de Iglesia Maradoninia, in de nacht van woensdag op donderdag een groot feest in de Pizza Banana, een discotheek annex restaurant in Buenos Aires. Er werd gezongen, gedanst en gebeden. Dit keer niet alleen omdat hun god jarig was en de kerk tien jaar bestond, maar vooral omdat eerder die dag was aangekondigd dat Maradona bondscoach van het Argentijnse elftal zou worden.

Net na middernacht, Maradona was zojuist 48 jaar geworden, meldde de aanbeden voetballegende zich aan de telefoon. [...] l Maradona sprak: „God zal weer met ons zijn en Hij zal weer de glorie schenken die ons in 1986 ten deel viel toen Argentinië wereldkampioen werd.” [...]

Destijds, in 1986, maakte Maradona in de kwartfinale tegen Engeland twee legendarische doelpunten. De ene na een razendsnelle, unieke solo langs vijf Engelsen (zie Youtube) die al op eigen helft begon – nooit meer vertoond –, de andere door een tikje met zijn hand, een actie die hij twintig jaar lang niet als de zijne heeft bestempeld als die van God – ook nooit meer vertoond.

Lees meer over de voetballegende op nrc.nl/sportblog