Internet Weblog van de dag

Diego Maradona (FILES) Former Argentinian football player Diego Maradona controls the ball as he poses during a photocall for Serbian director Emir Kusturica's film 'Maradona by Kusturica' at the 61st Cannes International Film Festival on May 20, 2008 in Cannes, southern France. Argentinian football legend Diego Maradona was named coach of the national team on October 28, 2008 in Buenos Aires, according to 1986 World Cup winning coach Carlos Bilardo, after he came out of a meeting with Argentinian Football Association president Julio Grondona. AFP PHOTO / Valery Hache
Diego Maradona (FILES) Former Argentinian football player Diego Maradona controls the ball as he poses during a photocall for Serbian director Emir Kusturica's film 'Maradona by Kusturica' at the 61st Cannes International Film Festival on May 20, 2008 in Cannes, southern France. Argentinian football legend Diego Maradona was named coach of the national team on October 28, 2008 in Buenos Aires, according to 1986 World Cup winning coach Carlos Bilardo, after he came out of a meeting with Argentinian Football Association president Julio Grondona. AFP PHOTO / Valery Hache AFP

Jarige voetbalgod. Guus van Holland schrijft op zijn weblog over de verjaardag van Maradona: „Donderdag 30 oktober is Diego Armando Maradona 48 jaar geworden. Ter ere van deze heuglijke dag hielden zijn bewonderaars, allen verenigd in de Iglesia Maradoninia, in de nacht van woensdag op donderdag een groot feest in de Pizza Banana, een discotheek annex restaurant in Buenos Aires. Er werd gezongen, gedanst en gebeden. Dit keer niet alleen omdat hun god jarig was en de kerk tien jaar bestond, maar vooral omdat eerder die dag was aangekondigd dat Maradona bondscoach van het Argentijnse elftal zou worden.

Net na middernacht, Maradona was zojuist 48 jaar geworden, meldde de aanbeden voetballegende zich aan de telefoon. [...] l Maradona sprak: „God zal weer met ons zijn en Hij zal weer de glorie schenken die ons in 1986 ten deel viel toen Argentinië wereldkampioen werd.” [...]

Destijds, in 1986, maakte Maradona in de kwartfinale tegen Engeland twee legendarische doelpunten. De ene na een razendsnelle, unieke solo langs vijf Engelsen (zie Youtube) die al op eigen helft begon – nooit meer vertoond –, de andere door een tikje met zijn hand, een actie die hij twintig jaar lang niet als de zijne heeft bestempeld als die van God – ook nooit meer vertoond.

Lees meer over de voetballegende op nrc.nl/sportblog