Holheft versus Platmes

Wie kijkt er tegenwoordig nog langer dan noodzakelijk in de besteklade? De wens om met het huishouden bezig te zijn neemt sterk af, daardoor is afwassen met de hand bijna afgeschreven. We pakken het bestek gedachtenloos uit de vaatwasmachine en gooien het ongezien in de bestekla.

De band met de besteklade is ernstig verwaarloosd. Dat is jammer want in die besteklade kun je soms een mooi voorbeeld aantreffen van de steeds efficiëntere wereld om ons heen. Liggen er in de la platte, metalen messen of metalen messen met een bolle handgreep, ook wel heft genoemd?

Messen met heften gemaakt van ander materiaal, zoals hout of kunststof, worden hier even buiten beschouwing gelaten. De platte messen worden in één keer gemaakt uit een dikke plaat metaal. Handig zou je denken, en dat is het ook. Met enorme machines wordt eerst een ruwe vorm uit het metaal gestampt (een zogenaamd monoblok) en vervolgens wordt er met kleine stapjes een definitief mes van gemaakt. En het bolle mes dan? Deze komt voort uit een ingewikkelder proces. Voor de handgreep worden twee losse helften uit dun en relatief zacht metaal gevormd. Daarnaast wordt het lemmet uit een dikker en vaak hoogwaardiger metaal gesneden. De twee gevormde dunne delen worden aan elkaar gesoldeerd en het massieve lemmet wordt er tussen vastgezet. De soldeernaden op het heft worden weg gepolijst en het lemmet wordt geslepen, het bolle mes, met het holle heft is nu klaar. Holheft messen zijn bewerkelijker en daardoor vaak duurder dan platte messen. Het platte mes rukt nog steeds op.

Gelukkig zie je in de betere restaurants en bij mensen thuis, met aandacht voor kwaliteit, vooral holheftmessen. Waarom? Omdat de ideale snij-eigenschap van het lemmet los staat van de materiaal-eigenschap van het heft. Het zwaartepunt van het holbolle mes is veel beter te controleren, een holheft valt minder snel van je bord omdat het heft relatief licht is ten opzichte van het lemmet. En met een bolle handgreep kan je beter sturen en dus lekkerder kan snijden.

In de rubriek ManMade vraagt ontwerper Joost Alferink zich af waarom de dingen zijn zoals ze zijn

    • Joost Alferink