Hass

Het gastronomische aanbod van Californië is net zo onrepresentatief voor de doorsnee Amerikaanse keuken als dat van New York. Je vindt er werkelijk alles op culinair gebied, tot en met de piepkleinste etnische splinterkeukentjes. Niet voor niets is de Sunshine State bakermat geweest van talloze trends op culinair gebied, van health food tot fusion.

Californië heeft een aantal belangrijke wijngebieden (je hebt vast wel eens zo’n typische, vette Californische Chardonnay gedronken). Maar er worden ook tafeldruiven verbouwd, waarvan een belangrijk deel als rozijn eindigt (in de bekende rode doosjes van SunMaid). In het zuiden van de staat is het klimaat subtropisch. Daar worden gewassen verbouwd als citrusvruchten, dadels, mango’s en, niet in de laatste plaats, avocado’s. De Verenigde Staten zijn nummer drie op de lijst van avocado-producerende landen; 95 procent van die productie vindt plaats in Californië. Het meest geteelde ras daar is de Hass.

Hass-avocado’s herken je aan hun bobbelige, paars- tot chocoladebruine schil. Ze zijn relatief klein, maar hebben des te verfijnder vruchtvlees. Als je in de supermarkt kunt kiezen tussen een groene avocado en een Hass-avocado, zou ik altijd de laatste nemen. Heerlijk om zo uit te lepelen – met een kneepje limoen en een snufje zout – of voor een romige guacamole.

Het gaat hier deze week over de Verenigde Smaken van Amerika, en Californië is zoals gezegd niet vies van een beetje fusion koken.

Toch geef ik vandaag in plaats van een guacamolerecept liever een recept voor een in en in Amerikaanse salade: de Cobb-salad. Geen ander volk verzint het om zoveel eiwitrijke zaken door elkaar te husselen, er een vette dressing overheen te kwakken en te presenteren als god’s gift to desparate housewives. En weet je? Stiekem vindt deze huisvrouw Cobb-salad best lekker.

Voor 2 personen:

1 (bio) kipfilet

½ kippenbouillonblokje

1 – 2 eieren

4 plakken bacon

75 g roquefort, verkruimeld

1 teentje knoflook, geperst

1 theelepel dijonmosterd

1 eetlepel rodewijnazijn

4 eetlepels olijfolie

een drupje worcestershiresauce

1 Hass-avocado, in blokjes

2 tomaten, in blokjes

½ krop ijsbergsla, in heel dunne reepjes

een greepje bieslook, fijngeknipt

Zet de kipfilet in een pan net onder water en verkruimel het bouillonblokje erboven. Breng tegen de kook aan en pocheer de kipfilet zachtjes gaar. Snijd de kip in blokjes. Kook het ei of de eieren hard en verkruimel ze. Bak de plakjes bacon uit in een droge koekenpan en snijd ze in reepjes. Neem een kwart van de roquefort en prak hier met een vork de knoflook, mosterd en azijn door. Klop er vervolgens lepel voor lepel de olijfolie door en maak de dressing op smaak met worcestershire, zout en versgemalen peper. Meng kip, bacon, ei, avocado, tomaat en dressing door de sla en verdeel over twee borden. Bestrooi met bieslook.

Praat mee over de Verenigde Smaken van Amerika op nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke paddestoelenrisotto.

    • Janneke Vreugdenhil