'Gram coke vier keer meer waard dan een gram goud'

Het drugsgebruik in Europa ligt op een historisch hoog niveau. Dat staat in het jaarverslag van het Europees drugsagentschap (EWDD), dat gisteren werd gepubliceerd. Het verbaast Tim Boekhout van Solinge niet. Hij is criminoloog (Universiteit Utrecht) en auteur van het boek Dealing with drugs in Europe. „Het beleid is schadelijker dan de drugs zelf.”

Waarom denkt u dat?

„Door meer controle wordt de handel winstgevender, daar zijn alle experts het over eens. Een gram coke is nu vier keer meer waard dan een gram goud. Door de lage pakkans blijven nieuwe spelers op de markt komen. Kijk maar naar de Verenigde Staten. Nergens ter wereld wordt zo veel geïnvesteerd in het drugsbeleid als daar, en nergens is ook de drugsmarkt groter.”

Wat moet er dan volgens u gebeuren?

„Het drugsverbod opheffen. Dan kunnen overheden de kwaliteit van drugs controleren en voorlichting geven. Nu varieert de zuiverheid van drugs enorm omdat er zoveel spelers op de markt zijn. Als het mis gaat, durven mensen vaak ook niet het ziekenhuis te bellen.”

Maar gaan mensen als drugs legaal wordt, niet juist meer gebruiken?

„Nee. In Nederland kunnen mensen boven de achttien jaar cannabis kopen en hier wordt ook niet meer geblowd dan in andere landen. Bovendien gebruiken de meeste mensen maar af en toe drugs, bijvoorbeeld tijdens dansfeesten. Zij willen op maandag weer gewoon fit zijn. Dat zijn dus geen probleemgevallen. Dergelijk recreatief drugsgebruik kan je als overheid niet tegenhouden.”

Als experts pleiten om het verbod op te heffen, waarom gebeurt dat dan niet?

„Dat kunnen politici niet verkopen aan de kiezers. Drugs wordt altijd geassocieerd met verslaving en criminaliteit. Terwijl alcoholgebruik, dat meer samenhangt met geweld en ongelukken, veel schadelijker is.”

In het jaarverslag staat ook dat onder meer in Litouwen en Roemenië ruim veertig procent van de heroïnespuiters jonger is dan 25 jaar. Hoe komt dat?

„Met het opengaan van de grenzen in die landen, zijn ook de drugs gekomen. Voorheen werd er alleen alcohol gedronken. Collectieve kennis over drugs ontbreekt dus. Het is nieuw en westers. Veel jongeren weten het verschil niet tussen de gevolgen van heroïne of cocaïne. Oudere Nederlandse heroïnegebruikers zeggen ook dat zij destijds niet op de hoogte waren van de gevolgen. Dat is niet het geval bij de jeugd van nu in Nederland, die weet wel beter. In Nederland is het aantal heroïneverslaafden daarom ook alleen maar gedaald.”

    • Antonie van Campen