Frankrijk

Frankrijk Parijs Het futurisme, een beweging die in 1909 door de Italiaanse literator F.T. Marinetti met een manifest werd gelanceerd, spoorde jonge kunstenaars aan zich los te maken van het steriele academisme. Het kunstwerk moest het moderne leven uitdrukken door opeenvolgende fasen van beweging of van het gemoedsleven in één moment samen te vatten. Centre Pompidou vertelt over de geschiedenis en de invloeden van de beweging tgv de honderdste verjaardag. Weinig meesterwerken, maar wel spannende avant-garde. T/m 26 jan Centre pompidou, www.centrepompidou.fr View taken on October 10, 2008 at the Centre Pompidou in Paris, shows visitors looking at paintings before the opening of an exhibition dedicated to Futurism, the first avant-garde movement of the 20th century. The exhibition takes places from October 15 to January 26, 2009, to mark the centenary of the publication of the Futurist Manifesto of Filippo Tommaso Marinetti on the front page of the French newspaper Le Figaro on 20 February 1909. AFP PHOTO PIERRE VERDY AFP

Parijs

Het futurisme, een beweging die in 1909 door de Italiaanse literator F.T. Marinetti met een manifest werd gelanceerd, spoorde jonge kunstenaars aan zich los te maken van het steriele academisme. Het kunstwerk moest het moderne leven uitdrukken door opeenvolgende fasen van beweging of van het gemoedsleven in één moment samen te vatten. Centre Pompidou vertelt over de geschiedenis en de invloeden van de beweging tgv de honderdste verjaardag. Weinig meesterwerken, maar wel spannende avant-garde.

T/m 26 jan Centre pompidou, www.centrepompidou.fr