Film van de dag

Heimat 3. Edgar Reitz laat de derde serie van zijn levenswerk Heimat beginnen op 9 november 1989, de dag waarop de Berlijnse Muur valt. Hermann en Clarissa ontmoeten elkaar na 17 jaar weer bij toeval in Berlijn. Reitz in deze krant: „We moeten onze culturele waarden verdedigen tegen de globalisering, waardoor iedere dag meer verloren gaat. De businesswereld verstoort alle oude waarden, alles wat niet verkocht kan worden verliest zijn waarde. Onze wereld produceert steeds meer onzin. [...] We scheppen niets meer waar meerdere generaties aan werken. De prachtige gebouwen in Europa, de kathedralen en de steden; Amsterdam is het product van dertig generaties. Er wordt niets meer gebouwd en er wordt niets meer bedacht! Alles kan na één leven of zelfs één dag weer weggegooid.”Afl. 1, (Edgar Reitz, 2004, D), Ned. 2, 23.35-1.25u.

André Waardenburg