Feest in 't Land van de Donderdraak

De oude koning van Bhutan is de bedenker van het Bruto Nationaal Geluk.

Hij heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op het Land van de Donderdraak.

Bhutan, het kleine, grotendeels van de buitenwereld afgesloten boeddhistische koninkrijk in de Himalaya, viert drie dagen feest. De aanleiding is dat gisteren de nieuwe Druk Gyalpo (Drakenkoning) is gekroond. Het gaat om de 28-jarige, in Oxford afgestudeerde vrijgezel Jigme Khesar Namgyel Wangchuck. Tijdens een ceremonie in de hoofdstad Thimpu, omlijst met godsdienstige rituelen en gezang van soetra’s (liederen waarin de kern van het boeddhisme is samengevat), kreeg hij de kroon op zijn hoofd gezet door zijn vader, Jigme Singye Wangchuck.

Splinternieuw is het koningschap niet voor Jigme Khesar. Tot ontsteltenis van de natie kondigde zijn geliefde vader, die al op 17-jarige leeftijd tot de troon werd geroepen en volgende week pas 53 wordt, eind 2005 zijn aftreden aan. Een jaar later droeg hij de koninklijke verantwoordelijkheden al over aan zijn oudste zoon.

Ondanks zijn vroege pensionering heeft de oude koning een onuitwisbare stempel gedrukt op het Land van de Donderdraak. En niet alleen omdat hij is getrouwd met vier zusters, die gisteren allemaal aanwezig waren bij de plechtigheid. Hij was ook de bedenker van het Bruto Nationaal Geluk, het holistische concept dat de welvaart van een land niet louter kan worden gemeten in ‘eng-economische’ termen, maar dat ook moet worden gekeken naar het geluk en het welzijn van de bevolking.

Jigme Khesar wordt de koning van een arm land. Bijna de helft van de volwassenen kan lezen noch schrijven. Ruim 20 procent leeft onder de armoedegrens (van minder dan één dollar per dag). Een groot deel van de economie draait om toerisme. De verplichte minimumprijs voor verblijf in het koninkrijkje is 220 dollar per persoon per dag. Daarvan is 65 dollar belasting, al noemen de Bhutanezen het zelf ontwikkelingshulp, want het gaat naar verbetering van het gratis onderwijs en de gratis gezondheidszorg. Toeristen dragen op die manier bij aan het Bruto Nationale Geluk van Bhutan.

Koning Jigme Singye Wangchuck zal vooral de geschiedenis ingaan als de vorst die zijn natie op nieuwe tijden voorbereidde door de afschaffing van de absolute monarchie. Afgelopen maart mochten de kiesgerechtigden in Bhutan (650.000 inwoners, exclusief 100.000 gastarbeiders) voor het eerst naar de stembus om een parlement en premier te kiezen.

De officiële kroning vond gisteren plaats in de Kamer van de Gouden Troon, een traditionele vesting waar regering en ook geestelijkheid zetelen. Grondwettelijk kan het parlement nu met tweederde meerderheid besluiten tot afzetting van de nieuwe koning. Maar de kans dat dit gebeurt, is verwaarloosbaar klein. Jigme Khesar wil het beleid van het Bruto Nationaal Geluk voorzetten. Bovendien is juist op advies van drie vooraanstaande astrologen gewacht met de formele kroning tot de volgens de sterren gunstige datum van gisteren.

Afgelopen dinsdag al kwamen de nieuwe bankbiljetten van duizend en vijftig ngultrum met de beeltenis van de nieuwe koning in omloop.

    • Wim Brummelman