Explosie minibus N-Ossetië: 12 doden

Bij een explosie in het centrum van Vladikavkaz, hoofdstad van de Russische deelrepubliek Noord-Ossetië, zijn gisteren zeker twaalf doden gevallen. Dat hebben de plaatselijke autoriteiten gezegd. Veertig anderen raakten gewond. Volgens de autoriteiten was sprake van een terroristische aanslag.

Een minibusje explodeerde vlakbij een drukke markt. Volgens de autoriteiten zou een vrouwelijke zelfmoordenaar een pakketje hebben laten exploderen. De explosie is niet opgeëist en was het dodelijkste incident in maanden in het gebied.

Noord-Ossetië is gelegen in de noordelijke Kaukasus, en grenst in het zuiden aan Zuid-Ossetië, de opstandige Georgische regio waarover Rusland en Georgië deze zomer een oorlog uitvochten. In het noordoosten grenst het aan Tsjetsjenië, een andere deelrepubliek waar Rusland in de jaren negentig twee bloedige oorlogen uitvocht tegen opstandelingen.

In de Russische deelrepublieken in de noordelijke Kaukasus is het nog altijd erg onrustig. Met name in Ingoesjetië en Dagestan is het geweld door opstandelingen, fundamentalisten en criminelen de laatste tijd scherp toegenomen. In 2004 werd in Noord-Ossetië in Beslan een school bezet door Tsjetsjeense rebellen, die onafhankelijkheid eisten van Rusland. Daarbij vielen meer dan 330 doden.

De leider van het semi-autonome Noord-Ossetië, Taimoeraz Mamsoerov, heeft 8 november tot dag van nationale rouw verklaard. President Dmitri Medvedev heeft veiligheidsdiensten opdracht gegeven de veiligheidsmaatregelen aan te scherpen en gaat een onderzoek instellen. (AP, Reuters, BBC)