Eten uit de boetiek

800 gram watermeloen200 gram cottage cheese (hüttenkäse) 100 gram geitenkaas (van een rol)50 gram ongezouten walnoten2 eetlepels fijngeknipte bieslookversgemalen peper

Bij sommige supermarkten van Albert Heijn kun je ‘zelfscannen’. Voor je met je winkelwagen naar binnengaat pak je een apparaat dat eruitziet als een afstandsbediening. Hiermee scan je de barcode van het product dat je in je wagen legt. Je drukt op een knop en de prijs wordt opgeslagen. Als je spijt krijgt van een aankoop kun je die ongedaan maken. Ben je klaar met boodschappen doen, dan vertelt het apparaat wat je in totaal moet afrekenen. Dat scheelt in de rij staan en in- en uitladen bij de kassa.

Boodschappen doen kan een vervelend, tijdrovend werkje zijn: iedere keer maar weer naar de supermarkt om voornamelijk saaie dingen als toiletpapier en koffie te verzamelen, in een kar te leggen, uit je kar te halen en bij de kassa neer te leggen, in tassen te stoppen, weer in de kar te laden, naar een auto te brengen, uit de auto te halen, je huis binnen te dragen en in een kast te stoppen. Elf jaar geleden werd al voorspeld dat wij in de toekomst die basisvoorraad per fax of telefoon aan een supermarkt zouden doorgeven waarna de bestelling de volgende dag keurig klaar zou staan. Het laten bezorgen van boodschappen stond nog in de kinderschoenen, zeker per internet. Wel werd verondersteld dat in 2007 supermarkten hun beste tijd gehad zouden hebben. Ze waren goed om een basisvoorraad thuis te bezorgen, maar voor de écht, leuke boodschappen, de versproducten, zouden wij allemaal naar gespecialiseerde winkels, eetboetieks, gaan. Een voorspelling die aardig is uitgekomen. Want bijvoorbeeld de groenteman heeft heel wat meer soorten pruimen, meloenen, sla, verse kruiden en aardappels te bieden dan de supermarkt.

Bereiding van een voorgerecht voor 4-6 personen met watermeloen: Laat de cottage cheese uitlekken. Meng de verkruimelde geitenkaas, bieslook en versgemalen peper erdoor. Snijd de watermeloen in dunne schijven en verdeel die over de borden. Schep de cottage cheese ernaast en bestrooi met walnoten.

Anne Scheepmaker

Morgen: risotto met roodlof

    • Anne Scheepmaker