een weekeinde vol sport

Voetbal eredivisie, Ned. 1, zat 22.29 en zon 19.00 uur

Scheidsrechter Roelof Luinge fluit morgen in Nijmegen zijn 500ste wedstrijd in de eredivisie (NEC-PSV). Daarmee is hij met afstand recordhouder. De inmiddels gestopte Dick Jol staat tweede met 391 wedstrijden. Op 2 juni 1985 leidde Luinge zijn eerste eredivisieduel, tussen FC Utrecht en Go Ahead Eagles (2-0). In de jubileumwedstrijd moet PSV’er Danko Lazovic voorzichtig zijn. Luinge stuurde de spits al twee keer eerder van het veld met een rode kaart. Maar hij gaf PSV ook al zeven keer een strafschop.

Tennis Masters , Eurosport, vrij 14.00 uur, zat en zon 15.30 uur

De acht beste tennissters van de wereld strijden dit weekeinde om het WTA-kampioenschap. Vandaag zijn de laatste poulewedstrijden, morgen de halve finales en zondag is de finale. De Masters bij de mannen, in Shanghai, begint zondag met de partij tussen de Zwitser Roger Federer en de Fransman Gilles Simon, die op het laatste moment de plaats van de geblesseerde Rafael Nadal heeft ingenomen.

Judo NK (m), zaterdag, Rotterdam, www.jbn.nl

Morgen worden de Nederlandse kampioenschappen judo voor mannen gehouden in Rotterdam. Mark Huizinga, olympische kampioen van 2000, neemt afscheid. Huizinga (tot 90 kilo) komt op het laatste toernooi uit zijn loopbaan in de eerste ronde uit tegen Bram Pals. Guillaume Elmont treft in zijn eerste partij in de klasse tot 81 kilo Marcel Joling. In de klasse tot 73 kilo begint Dex Elmont tegen Lennard Gerrits. De voorrondes beginnen om 13.00 uur, vanaf 17.00 uur zijn de finales. Na de finales wordt Huizinga gehuldigd.

Wereldbeker veldrijden, zondag, Pijnacker

Het 3.085 meter lange veldritparcours heeft verschillende ondergronden, zoals asfalt, zand, gras, bospaden en schelpenpaden. De start en de finish vinden plaats op een geasfalteerde skeelerbaan. Vanaf de skeelerbaan rijden de renners het Dobbeplasgebied in. Het parcours biedt plaats aan duizenden toeschouwers. De Belgische topper Sven Nys en de Nederlander Lars Boom doen mee aan de veldrit die om 15.00 uur begint.