Drugsgebruik Europa hoogst

Door een onzer redacteuren

Het drugsgebruik in Europa ligt op een historisch hoog niveau. Dat staat in het jaarverslag van het EWDD, het drugsagentschap van de Europese Unie, dat gisteren werd gepubliceerd.

Van de bijna 500 miljoen inwoners van de Europese Unie gebruiken er 70 miljoen cannabis of hebben ooit cannabis gebruikt.

Ongeveer 12 miljoen Europeanen gebruiken of gebruikten cocaïne, 9,5 miljoen ecstasy en 11 miljoen amfetamines.

Het aantal probleemgebruikers van opiaten, meestal heroïne, ligt tussen 1,3 en 1,7 miljoen.

Jaarlijks overlijden in de EU tussen de zeven- en achtduizend mensen aan drugsgebruik. „Het is niet te tolereren dat ieder uur een van onze jonge medeburgers aan een overdosis overlijdt, terwijl dit had kunnen worden voorkomen”, zei Wolfgang Götz, directeur van het EU-drugsagentschap.

In Estland, Litouwen, Oostenrijk en Roemenië is ruim veertig procent van de heroïnespuiters jonger dan 25 jaar. Deze landen, maar ook Luxemburg en Griekenland, melden tevens een relatief hoog percentage dodelijke slachtoffers van onder de 25. Het spuiten van heroïne is een belangrijke oorzaak van de verspreiding van infecties als het HIV –en hepatitis C-virus.

Het agentschap is ook bezorgd over de recordproductie van opium in Afghanistan in het afgelopen jaar. Dat zou het Europese heroïneprobleem kunnen vergroten.

Aan het eind van dit jaar wordt waarschijnlijk een EU-drugsactieplan voor 2009-2012 goedgekeurd. De Europese Commissie roept daarin politie en douane op om de grootschalige georganiseerde criminaliteit in de EU aan te pakken, maar ook de drugsroutes vanuit Afghanistan en Latijns-Amerika. Ook zijn er plannen voor betere behandelingsprogramma’s voor gebruikers. Götz: „We moeten prioriteit geven aan maatregelen die overdoses voorkomen en ons richten op risicovolle groepen, zoals ex-gevangen of mensen die na een behandeling terugvallen.’’

Het actieplan krijgt ook kritiek. „Het is een illusie te denken dat het probleem hiermee wordt opgelost”, zegt Tim Boekhout van Solinge, docent criminologie aan de Universiteit Utrecht. „Door meer controle en wetgeving wordt de handel lucratiever waardoor nieuwe spelers op de markt komen en de zuiverheid van drugs enorm varieert.” De criminoloog pleit daarom voor opheffing van het verbod op drugsgebruik .

Europa: pagina 10 en 11