Buruma ontvangt Erasmusprijs

ROTTERDAM, 7 NOV. Prins Willem-Alexander heeft als regent van de stichting Praemium Erasmianum vanmorgen de Erasmusprijs uitgereikt aan de Brits-Nederlandse auteur en journalist Ian Buruma (1951). Hij kreeg de prijs, waaraan een bedrag van 150.000 euro is verbonden, in de Grote of St. Laurenskerk in Rotterdam. Ook koningin Beatrix en prinses Máxima waren daarbij aanwezig. De Erasmusprijs heeft dit jaar als thema `De Nieuwe Kosmopoliet`. Volgens de stichting Praemium Erasmianum voldoet uitgerekend Buruma aan deze kwalificatie. Hij studeerde Chinees in Leiden en Film in Tokio. Buruma was redacteur van de bladen The Far Eastern Economic Review en The Spectator. Sinds 2003 is hij hoogleraar democratie, mensenrechten en journalistiek aan het Bard College in New York City. Dit jaar bezet hij de Cleveringa-leerstoel aan de Rijksuniversiteit van Leiden.