'Bos en Britten houden lening aan IJsland tegen'

Minister Bos (Financiën, PvdA) blokkeert samen met zijn Britse collega Alistair Darling de goedkeuring van een IMF-lening aan IJsland, totdat een regeling met de regering in Reykjavik voor gedupeerde Icesave-spaarders in Nederland en Groot-Brittannië volledig is afgerond.

Dat zeggen IJslandse parlementsleden. Bronnen bij de Nederlandse ministeries van Financiën en Binnenlandse Zaken bevestigen dat off the record. Officieel wil Financiën niet reageren omdat onderhandelingen met IJsland nog gaande zijn. Hetzelfde geldt voor het Britse ministerie.

Vanuit Nederland is voor 2 miljard euro ondergebracht bij Landsbanki, het moederbedrijf van Icesave. Daarvan komt 1,6 miljard euro van particulieren en 0,4 miljard van lagere overheden en bedrijven. De Britse regering heeft ruim één miljard euro gereserveerd voor de ongeveer 230.000 gedupeerde Britse spaarders bij Icesave.

Premier Geir Haarde herhaalde gisteren het standpunt van de IJslandse regering dat de IMF-lening en een regeling voor teruggave aan Icesave-spaarders „twee aparte zaken zijn die niet aan elkaar gekoppeld moeten worden”.

IJslandse parlementariërs kregen eerder deze week, op een bijeenkomst van parlementariërs in Brussel, te horen dat EU-landen in het IMF-bestuur de lening niet zouden goedkeuren zolang de kwestie-Icesave niet is opgelost. Het IMF heeft de goedkeuring van een lening van 2,1 miljard dollar aan IJsland deze week twee keer uitgesteld. De lening kan lager uitvallen als IJsland meer kan lenen van Nederland en Groot-Brittannië.

Een maand geleden bereikten minister Bos en zijn IJslandse collega Arni Mathiesen een principe-akkoord over tegemoetkoming aan gedupeerde spaarders van Icesave. Zij worden tot 20.887 euro gecompenseerd door de IJslandse autoriteiten. Voor het aanvullende bedrag tot 100.000 euro staat Nederland garant. Om de IJslandse autoriteiten in staat te stellen aan deze verplichting te voldoen, verstrekt de Nederlandse staat IJsland een lening met een looptijd van tien jaar.

Het principe-akkoord wordt nu uitgewerkt. De hoogte van de rente is een van de kwesties waarover nog wordt gesproken. Ook wordt nog onderhandeld over een vergoeding voor spaarders die meer hadden ingelegd dan 100.000 euro.

[Vervolg IJsland: pagina 3]

IJsland

Overheden zoeken compromis

[Vervolg van pagina 1] De Nederlandse rijksoverheid zegt bij haar besprekingen met de IJslandse autoriteiten hinder te ondervinden van lagere overheden uit Nederland die een juridische procedure tegen Landsbanki voeren. Om ingelegd geld veilig te stellen, hebben zij beslag laten leggen op bezittingen van Landsbanki in het buitenland. Dit beslag kunnen ze niet te gelde maken omdat de ministerraad vorige week heeft besloten het besluit daartoe voor te dragen voor vernietiging door de Kroon.

Minister Bos zei gisteren in de Tweede Kamer dat hij er geen bezwaar tegen heeft dat gedupeerden beslag leggen op bezittingen van Landsbanki, zolang zij niet tot executie ervan overgaan. Dit dreigde Noord-Holland volgens Bos te doen. Hij sprak van „voorkruipen” op kleine spaarders.

De minister erkende gisteren na vragen van de SP dat de lokale overheden niet zozeer voordringen ten opzichte van kleine spaarders. Hun tegoeden zijn tenslotte tot 100.000 euro gegarandeerd. Hij is eerder bevreesd dat zulke acties de onderhandelingen tussen Financiën en IJsland verstoren.

De lagere overheden – naast Noord-Holland onder meer een waterschap en Dordrecht, Goes en Zundert – vrezen dat ze achter het net vissen wanneer Landsbanki failliet gaat. De IJslandse overheid heeft als schuldeiser voorrang.

Bos wil dat lagere overheden als crediteur een zelfde positie innemen als de kleine spaarders. De provincie Groningen en Den Haag zijn akkoord. De andere partijen vrezen dat ze bij een bankroet van Landsbanki te weinig geld krijgen. Ze troffen elkaar vanmorgen in Haarlem om een compromis te bespreken dat de impasse kan doorbreken. De lagere overheden willen een onafhankelijke derde de beslagen laten taxeren en daarna een financieel compromis voorstellen, waarbij ze van hun juridische claim afzien. In Noorwegen hebben ze voor naar schatting 100 miljoen euro beslag gelegd op bezit van Landsbanki.

Wouter Bos: pagina 13

Meer over het conflict op nrc.nl/binnenland

    • Cees Banning
    • Jan Gerritsen