België is nog niet van Fortis af

De romp van Fortis zet de puntjes op de i. Alle leden van de raad van commissarissen van de gevelde bank-verzekeraar – het beursgenoteerde fonds bestaat nu nog slechts uit een verzameling gestructureerde kredieten en her en der verspreide internationale verzekeringsactiviteiten – treden af. Een aantal van hen, onder wie Louis Cheung Chi Yan van de grootste aandeelhouder Ping An, is nog wel kandidaat voor herverkiezing.

Maar omdat het grootste deel van Fortis genationaliseerd en verkocht is, bestaat er weinig behoefte meer aan de ideeën van mensen als Reiner Hagemann, een voormalig lid van de raad van bestuur van Allianz, of Clara Furse, de baas van de London Stock Exchange. Deze commissarissen zijn uiteraard ook niet in staat gebleken de vroegere president-commissaris Maurice Lippens ervan te weerhouden het concern in het verderf te storten.

Fortis neemt eveneens afscheid van zijn derde topman in vijf maanden. De shortlist van mogelijke opvolgers voor al deze posities moet echt een korte lijst zijn geweest. Het is moeilijk te bedenken wie er in deze tijd nog geassocieerd wil worden met een concern waarvan de aandelen 18 maanden geleden 28 euro per stuk kostten, maar nu nog slechts 1 euro waard zijn. Bovendien is er weinig meer over om te besturen.

Maar Fortis heeft graaf Etienne Davignon, een carrièrediplomaat en apparatsjik van de Europese Unie, bereid gevonden om president-commissaris te worden. Het is nogal vergezocht om te veronderstellen dat Davignon is ingehuurd om zijn strategische inzichten met betrekking tot gestructureerde kredieten. Het waren waarschijnlijk eerder de connecties en gewiekstheid van deze Belgische en Europese beroemdheid die in de smaak zijn gevallen.

Belgische en Nederlandse aandeelhouders bereiden zich voor op een lange juridische strijd. Er zijn al een paar zaken aanhangig gemaakt, en waarschijnlijk worden het er nog meer. Belgische openbare aanklagers zijn een onderzoek begonnen naar de vraag of Fortis-functionarissen de financiële markten hebben misleid. Het zal nog wel even duren voordat België een streep kan zetten onder deze affaire.

Jeffrey Goldfarb

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen: www.breakingviews.com

    • Jeffrey Goldfarb