Arabische Mariken van Nieumeghen

Rotterdam. Het 16de-eeuwse mirakelspel Mariken van Nieumeghen was rond 1800 een hit in het Midden-Oosten. Dat blijkt uit een oud-Syrisch handschrift dat werd ontdekt aan de Nijmeegse Radboud Universiteit. Herman Teule, hoogleraar Oosters Christendom, herkende het verhaal tussen een stapel oude handschriften die door de Amsterdamse oud-hoogleraar Jan Sanders aan de universiteit was geschonken. De tekst van het handschrift uit 1821 was in het Arabisch geschreven, maar genoteerd in oud-Syrisch schrift, waardoor Teule het niet meteen herkende. Teule heeft vervolgens een jaar gezocht naar de oorsprong van deze versie. Het bleek te gaan om een populaire vertaling van een Italiaanse versie, die door missionarissen in het Midden-Oosten is verspreid. De hoogleraar noemt de vondst opvallend, omdat christenen in het Midden-Oosten genoeg eigen legendes en volksverhalen hadden.