Ajax speelt ondermaats maar wint als enige wel

Ajax heeft als enige Nederlandse voetbalclub gisteravond gewonnen in het UEFA-Cuptoernooi. In Amsterdam werd MSK Zilina uit Slowakije met 1-0 verslagen. Naast de nederlaag van Feyenoord verloren ook FC Twente (3-2 bij Manchester City) en SC Heerenveen (5-1 bij VFL Wolfsburg).

Door de zege in de Arena is Ajax een stap dichter bij de eerste doelstelling van dit seizoen gekomen: overwinteren in Europa. Ajax bezet na twee duels de derde plaats in groep F. De voorsprong op Zilina en Slavia Praag is drie punten. Ajax gaat op 27 november nog op bezoek bij Hamburger SV. Slavia Praag is op 17 december te gast in Amsterdam. De beste drie van elke poule doen in het volgende kalenderjaar nog mee in de UEFA Cup.

Positief voor Ajax was dat het ook in de zevende officiële thuiswedstrijd van dit seizoen zonder tegendoelpunt bleef. Het spel van Ajax was wel ondermaats. Het blijft moeilijk voetballen tegen een elftal dat alleen wil verdedigen en vertragen. Toch had Ajax eerder en verder afstand moeten nemen van Zilina. „We speelden vooral in de eerste helft heel matig”, vond coach Marco van Basten. „Na rust vergaten we afstand te nemen. Of wij moeite hebben om voetballend het verschil te maken? In deze wedstrijd wel. We moeten nog enkele stappen zetten.”

Opnieuw Luis Suarez wees Ajax de weg. De aanvaller reageerde in de 42ste minuut attent toen Mario Pecalka een afstandschot van Jan Vertonghen blokte. Suarez tikte de bal van dichtbij in het doel.

FC Twente verzuimde gisteren om een stap dichter bij de volgende ronde van de UEFA Cup te komen. De ploeg uit Enschede verloor het tweede groepsduel bij Manchester City met 3-2. Twente had de nederlaag vooral aan zichzelf te danken, vond ook trainer Steve McClaren. „Heel teleurstellend, ik voelde dat we hier meer konden halen.”

Twente, dat het eerste groepsduel van Santander had gewonnen, begon dramatisch. De ploeg stapelde in de eerste tien minuten fout op fout. Al in de tweede minuut kon City scoren nadat Edson Braafheid zich net buiten het strafschopgebied had laten aftroeven door Shaun Wright-Phillips. Een cadeautje van de thuisclub hielp Twente na 17 minuten terug in de wedstrijd, toen Eljero Elia de Engelse verdedigers te snel af was.

Tot de rust bleven de beste kansen voor de thuisclub, maar pas twaalf minuten na rust kwam Manchester opnieuw op voorsprong, nu via een afstandsschot van Robinho. Vijf minuten later leek het duel beslist toen Benjani Mwaruwari via de benen van Douglas de thuisploeg naar 3-1 schoot.

Twente kreeg toch weer hoop door een doeltreffende kopbal van Robbie Wielaert. In het laatste half uur waren er nog kansen op de gelijkmaker, maar die werden niet benut.

Heerenveen verloor gisteren ook het tweede duel in de groepsfase. Na de nederlaag (3-1) tegen AC Milan kregen de Friezen gisteren een afstraffing in Duitsland van VfL Wolfsburg: 5-1. Heerenveen was nog wel op voorsprong gekomen door Mika Väyrynen, maar werd vooral na rust weggespeeld.