Wolters Kluwer bezuinigt en schrapt 931 banen

Het Nederlandse uitgeefconcern Wolters Kluwer gaat 931 voltijdbanen schrappen als onderdeel van een fors besparingsplan. Dat maakte het concern gisteren bekend. Tevens verlaagde de uitgever de winstverwachting tot onder de 3 procent. In februari kondigde het bedrijf aan jaarlijkse bezuinigingen van 50 tot 75 miljoen euro door te voeren tot aan 2011. Deze bedragen heeft Wolters Kluwer nu verhoogd naar 120 miljoen euro per jaar.

Het verdwijnen van banen maakt deel uit van een grootschalig bezuinigingsprogramma. De uitgever gaat overlappende diensten en computersoftware samenvoegen. Dit gaat gepaard met het verplaatsen van arbeidsplaatsen naar Oost-Europa, Maleisië en India. In totaal wordt 5 procent van alle functies binnen het concern opgeheven. Doordat een functie ook door verscheidene parttimers kan worden vervuld, verliezen meer dan 931 werknemers hun baan. Volgens een woordvoerder van Wolters Kluwer verloopt dat voor een deel door een natuurlijk verloop, maar waar nodig zullen ook gedwongen ontslagen vallen. Het bedrijf heeft in Nederland 1.200 werknemers in dienst.

Het concern begon in februari met het bezuinigingsprogramma, na tegenvallende winstcijfers. Het grootste verlies komt voort uit niet-abonnementgebonden diensten. Vooral de resultaten van de medische divisie vallen tegen. Door verscherpt toezicht van de Amerikaanse autoriteiten op farmaceutische bedrijven plaatsen die minder advertenties in medische publicaties. Door de gevolgen van de kredietcrisis lopen de advertenties verder terug. Ook de verkoop van boeken gaat achteruit. Een andere grote domper voor Wolters Kluwer is het instorten van de hypotheekmarkt. Het bedrijf biedt een breed spectrum aan diensten met informatie over het omgaan met financiële producten. Daar is nu minder vraag naar.

In juli stelde Wolters Kluwer de winstverwachting van 4 naar 3 procent bij, nu nog iets daaronder. Het bedrijf verwacht het jaar 2008 wel met omzetgroei af te sluiten, maar doet nog geen precieze voorspelling over de omvang daarvan. Daarvoor is het afhankelijk van de inkomsten aan het einde van het jaar – wat voor het uitgeefconcern een erg belangrijke periode is.

Gisteren beloonden beleggers de plannen van Wolters Kluwer met een koersstijging van bijna 5 procent. Vandaag stond het aandeel Wolters Kluwer rond het middaguur licht in de min, in een dalende beurs.