Vriendelijker

Een stevige wind en af en toe ook regen bepalen vanaf zondag het weerbeeld een aantal dagen. Maar daaraan voorafgaand krijgen we eerst even met een opleving te maken.

De weersverbetering die vooral zaterdag op landelijke schaal volop doorzet heeft te maken met twee zaken. De eerste is dat met horten en stoten minder vochtige lucht wordt aangevoerd. De tweede is dat dit gebeurt met een geleidelijk toenemende stroming, ook aan de grond, en dus meer wind. Nevel en mist krijgen het daardoor moeilijker.

Dit gebeurt allemaal aan de voorzijde van depressies bij de Britse eilanden. Deze lagedrukgebieden sturen ook storingen in onze richting, maar tot zondag zijn deze erg zwak, waardoor het niet of nauwelijks regent.

Vanavond en vannacht blijft het geheel droog. Wel wordt het nevelig en op diverse plaatsen uiteindelijk ook mistig. Het koelt af naar 4 tot 8 graden. Morgen staat er iets meer wind dan vandaag, met in de middag ook in het binnenland een matige kracht 3 of 4. Aan de westkust wordt soms kracht 5 bereikt. Na een grijze start breekt morgenmiddag op steeds meer plaatsen de zon voorzichtig door, bij 11 tot 14 graden. Zaterdag gaat de zon vanuit het westen overal flink schijnen. Wel is het met 10 tot 12 graden iets frisser en neemt de wind toe naar 4 tot 6 Bft. Zondag trekt een regenzone naar het oosten weg gevolgd door opklaringen.