Voltallige top Fortis in België neemt ontslag

De voltallige raad van commissarissen van de beursgenoteerde holding Fortis neemt begin december ontslag. De Belg Etienne Davignon wordt voorgedragen als nieuwe voorzitter. Karel De Boeck, die meer dan 32 jaar in de groep actief is en de integratie van ABN Amro in goede banen moest leiden, wordt de nieuwe bestuursvoorzitter. Dat maakte het financiële concern gisteren bekend.

Filip Dierckx, de huidige topman van Fortis, treedt terug. Hij zet zijn loopbaan voort binnen de bancaire poot van de groep die aan de Franse bank BNP Paribas zal worden verkocht. De verwachting is dat die verkoop eind dit jaar zou worden afgerond. De Belgische overheid behoudt een minderheidsbelang van 25 procent in deze tak.

Als nieuwe commissarissen voor de holding – die nu nog enkel de internationale verzekeringsactiviteiten van Fortis, een portefeuille met gestructureerde kredieten en een hoeveelheid cash bevat – zullen ook Jan-Michiel Hessels, Philippe Bodson en Louis Cheung Chi Yan worden voorgedragen. Deze drie waren voordien actief als commissaris bij de bank en verzekeraar Fortis. Louis Cheung vertegenwoordigt de Chinese verzekeraar Ping An, die nog steeds iets minder dan 5 procent in de Fortis-holding bezit.

Het mandaat van Karel De Boeck loopt tot 2010. Burggraaf Davignon laat in een toelichting weten dat hij een plan zal uitwerken „om de best mogelijke waarde te creëren voor de aandeelhouders. Dit is naar mijn mening mogelijk.” Volgens ingewijden is het de bedoeling dat dit plan in april 2009 kan worden voorgelegd aan de aandeelhouders. Alle scenario’s liggen daarbij open: een verdere verkoop van de activiteiten of een verdere uitbouw, al dan niet samen met een partner.