Televisie Voorkeur

Langs de Yangtze-rivier in China vindt één van de meest ambitieuze bouwprojecten in de wereld plaats, waarvoor honderden steden en dorpen verdwijnen en een miljoen mensen moeten verhuizen: Lost in China: Three Gorges dam. National Geographic, 22.30-23.30u.

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over Ella Vogelaar, de minister van Wijken, Wonen en Integratie, die opnieuw onder vuur ligt in de Kamer. Ditmaal over de aanschaf van het cruiseschip de SS Rotterdam door WoningCorporatie Woonbron. Kosten: 175 miljoen euro. De Kamer is er niet over ingelicht. Hoe lang is Vogelaar nog houdbaar? Verder verslag over de gevechten tussen leger en rebellen in Congo en de groeiende vluchtelingenstroom. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Aandacht voor de terugkeer van het magere model in de kledingbranche en de protesten daartegen. Een gesprek met de zeer slanke Belgische Louise Maselis die onlangs in China uit tachtig deelnemers werd gekozen tot het mooiste model van 2008. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Reportage over de opgelaaide strijd in Congo en verslag van het debat in de Tweede Kamer over de positie van minister Vogelaar. Ned.2, 22.15-22.40u.

praatprogramma

Maybrit Illner. Politiek praatprogramma. Thema: Superman für die Supermacht: Kann Obama die Welt retten? Een discussie onder leiding van Maybrit Illner met als deelnemers Hans-Dietrich Genscher, ex-mininster van Buitenlandse Zaken en ere-voorzitter van de FDP, tv-presentator Thomas Gottschalk, die sinds 1997 in Amerika woont, de Amerikaanse journaliste Heather De Lisle, correspondent in Duitsland en teleurgesteld dat Obama president wordt en Jürgen Todenhöfer, auteur van o.a. Warum tötest Du, Zaid? en Bush-criticus. ZDF, 22.15-23.15u.

Pauw & Witteman. Marjan van Eerder kijkt vooruit naar het NCRV-dokument Voor ik het vergeet, dat maandag wordt uitgezonden over haar man die euthanasie pleegde. Voormalig model en vj Renée Vervoorn vertelt over haar recent verschenen boek Liefdesles. Ned.1, 23.15-0.05u.

The Graham Norton show. Gasten Sharon Osbourne en Ozzy Osbourne, muziek van Glasvegas. BBC 2, 23.00-23.30u.

documentaire

Het Museum. Vierde deel van een tiendelige serie documentaires over het wereldberoemde British Museum in Londen, die zich achter de schermen afspelen. Het museum met méér dan zeven miljoen historische schatten is gehuisvest in een negentiende-eeuws gebouw. De groeiende collectie zorgt voor opslagproblemen. Het gebouw, een architectonisch hoogstandje, vergt veel wat onderhoud. Verslag van de restauratie van het museum. Ook aandacht voor de duiven die met hun uitwerpselen het gebouw bedreigen. Een buizerd wordt ingezet om ze te verjagen. Ned.2, 19.50-20.25u.

Holland Doc: My Second Life. Documentaire die zich geheel in deze virtuele wereld afspeelt. Een onderzoek naar het online leven van Molotov Alva uit Californië, een man die spoorloos verdwijnt uit het echte leven en plotseling via een serie van tien videodagboeken opduikt in de populaire wereld Second Life. De online dagboeken vormen de basis van de documentaire. Regie: Douglas Gayeton. Ned.2, 22.55-23.50u.

informatief

Restauratie. Vierde aflevering van een serie over markante historische gebouwen die er zorgwekkend bij staan. De gebouwen kunnen een restauratiebudget van een miljoen euro ‘winnen’. Vanavond, in de achtste aflevering, gaat de strijd tussen de eerste Openluchtschool in Amsterdam en de hofboerderij van de Keukenhof in Lisse. Ned.2, 19.20-19.50u.

Money for nothing: Credit Crash Britain. Reportage waarin Max Flint onderzoekt hoe de kredietcrisis een abrupt en pijnlijk einde maakte aan de groeiende gewoonte van Engelsen om op krediet te leven. Het einde van een tienjarig tijdperk met goedkope leningen, onder toezicht van de Bank of England. Getoond wordt het schokeffect van de wereldwijde kredietcrisis op het dagelijkse leven in Groot-Brittannië. Met reacties van Britten die nu in grote financiële problemen verkeren. BBC 2, 20.30-21.00u.

Andere Tijden: Eervolle aftocht – Lessen uit Vietnam. Nu Amerika op het punt staat zich geheel of grotendeels terug te trekken uit Irak, doemt de vraag op: hoe doe je zoiets op eervolle wijze? Niet zoals in Zuid-Vietnam. Daarover zijn Frank Snepp, voormalig CIA-medewerker, en legerofficier Stuart Herrington het eens. Ze voelen zich nog steeds schuldig over de manier waarop Amerika destijds de Zuid-Vietnamezen in de steek heeft gelaten. De Nederlandse zaakgelastigde Jan Herman van Roijen filmde de paniek en de chaos in de laatste dagen voor de val van Saigon. Niemand had gedacht dat het zo zou eindigen. Ned.3, 20.30-21.55u.

De Frogers: Effe geen cent te makke. Zanger René Froger, zijn vrouw Natasja en hun twee zonen leven één maand op bijstandsniveau. RTL 4, 20.30-21.30u.

amusement

Das Grosze Tatort-Quiz mit Jörg Pilawa. Spelprogramma ronde de Duitse politieserie Tatort, met diverse bekende Tatort-acteurs. ARD, 20.15-22.00u.

sport

Sportschau live. Rechtstreeks verslag van de UEFA Cup-wedstrijd VFB Stuttgart-FK Partizan Belgrad. ARD, 17.435-20.00u.

UEFA Cup: Feyenoord-CSKA Moskou. Rechtstreeks verslag van het tweede duel in de groepsfase, met voorbeschouwing en analyse tijdens de rust. Ned.3, 19.25-21.20u.

Sporza: Voetbal UEFA Cup. Live verslag van de wedstrijd Standard Luik-FC Sevilla. Canvas, 20.35-22.40u.

UEFA Cup: Ajax-MSK Zilina. Samenvatting eerste helft en rechtstreeks verslag van de tweede helft van het tweede duel in de groepsfase. Ned.3, 21.20-22.30u.