Strijd om drie Senaatzetels VS nog open

Veel Amerikaanse kranten waren gisteren snel uitverkocht en moesten worden bijgedrukt. Men wilde de kranten vooral hebben om ze, gezien het historische karakter van de uitslag, te kunnen bewaren. Met de klok mee, van linksboven: The New York Post, The Huntsville Times (Alabama), The New York Times, de Spaanstalige gratis krant Hoy (kop: Hij schrijft geschiedenis), The Patriot-News uit Harrisburg (Pennsylvania), The Anniston Star (Alabama), The Sioux City Journal (Iowa), The Washington Post en de St. Petersburg Times (Florida).

Over de verhoudingen in de Amerikaanse Senaat is gisteren, de dag na de verkiezingen, geen duidelijkheid gekomen. In drie staten is nog geen officiële winnaar aan te wijzen.

In Oregon heeft de Democratische kandidaat, Jeff Merkeley, op basis van 81 procent van de stemmen, honderd stemmen meer dan de Republikeinse senator Gordon Smith. De lokale Portland Oregonian voorspelt vandaag dat Merkeley zal winnen, omdat uit gebieden waar hij het goed doet de meeste stemmen nog moeten binnenkomen. In de noordwestelijke staat, waar Obama de presidentsrace won, wordt gestemd per post.

In Minnesota is de einduitslag wel bekend, maar de Democratische kandidaat eist hertelling vanwege het minieme verschil in de uitslag. De Republikeinse senator Norm Coleman wist zijn uitdager, tv-komiek Al Franken, 477 stemmen voor te blijven, op een totaal van 2,9 miljoen. Tegen de lokale Star Tribune zei Franken er goede hoop op te hebben alsnog te winnen vanwege de door zijn campagne geconstateerde ongeregeldheden op stembureaus. De definitieve uitslag zou nog een maand op zich kunnen laten wachten.

In Georgia is hoogstwaarschijnlijk een tweede ronde nodig. Doordat een libertaire kandidaat daar 3 procentpunten scoorde, haalt de zittende Republikeinse senator Saxby Chambliss waarschijnlijk net niet de kiesdrempel van 50 procent. De Democraat Jim Martin bleef steken op ruim 46 procent. De lokale Atlanta Journal-Constitutional meldde dat Martin Obama gevraagd heeft om campagne te komen voeren. De tweede ronde zou op 2 december zijn.

In Alaska heeft de vorige maand wegens fraude veroordeelde senator Ted Stevens (84) zijn zetel weten te behouden. Als de Senaat in januari weer vergadert, zullen zijn collega’s hem waarschijnlijk uit zijn functie ontheffen, als hij tenminste nog niet zelf is opgestapt.

De gouverneur van Alaska, Sarah Palin, zal dan nieuwe verkiezingen moeten uitschrijven. In Washington wordt gespeculeerd dat zij dan aftreedt en haar populariteit in de staat aanwendt om als senator gekozen te worden.

De Democraten hebben na dinsdag 56 van de 100 Senaatzetels. Ze hoopten er 60 te halen, omdat de Republikeinen dan niet meer met procedurele obstructie wetsvoorstellen kunnen verhinderen. In het Huis breidden de Democraten hun ruime meerderheidmet 19 zetels uit tot 254. Het totaal aantal zetels is 435.