Strijd in Congo laait weer op

Duizenden mensen zijn op de vlucht geslagen voor de opgelaaide strijd in het oosten van Congo tussen de rebellen en milities die aan de kant van de regering vechten. De rebellen hebben na twee dagen vechten Kiwanja op de Mai Mai militie ingenomen en de bevolking de stad uitgejaagd. De rebellen die loyaal zijn aan de Congolese Tutsi-krijgsheer Laurent Nkunda doorzochten huizen in Kiwanja, dat zeventig kilometer ten noorden van Goma ligt, de hoofdstad van de provincie Noord-Kivu. Ondanks de strijd bleef de wapenstilstand van kracht, die de rebellen en de regering vorige week sloten.

Congo en Rwanda gaan vrijdag, onder regie van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, gesprekken met elkaar voeren over de recentelijk hoog opgelaaide crisis in Oost-Congo. Bij de internationale top, in de Keniaanse hoofdstad Nairobi, zullen ook de regeringsleiders van onder meer Zuid-Afrika, Kenia en Oeganda aanwezig zijn. Dat heeft de Keniaanse minister van Buitenlandse Zaken Moses Wetangula gisteren verklaard.

Congo beticht buurland Rwanda ervan dat het de krijgsheer Nkunda steunt bij diens recente opmars in Oost-Congo. Rwanda ontkent. Het conflict in Oost-Congo wordt gevoed door de sluimerende etnische haat die een erfenis is van de genocide in Rwanda in 1994 en de burgeroorlogen in Congo (1996-2002). (AFP, AP)

Lees meer over het conflict in Congo op: nrc.nl/oostcongo