Rapport integratie ziet trend omhoog

Niet-westerse allochtonen in Nederland worden rijker, beter opgeleid en – bij sommige groepen – crimineler. Het verschil in inkomen tussen niet westerse-allochtonen en autochtone Nederlanders is in tien jaar tijd kleiner geworden. Ook op school en bij vervolgopleidingen lopen allochtone kinderen hun achterstand iets in.

Dit blijkt uit het Jaarrapport integratie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat vanochtend aan minister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie, PvdA) werd overhandigd.

De criminaliteit onder Marokkaanse en Antilliaanse jongeren neemt toe: 6,6 procent van de Marokkaanse jongeren tussen de 12 en 18 jaar was in 1999 verdachte van een delict, in 2005 was dat 9 procent. Bij de 19- tot 25-jarigen steeg het aantal verdachten van 9,2 tot 10,9 procent. Van de Antilliaanse jongeren tussen de 12 en 18 jaar was in 1999 6 procent verdachte van een delict. In 2005 was dat 8,7 procent. Van de 19- tot 25-jarigen in die groep steeg dat percentage van 8,4 in 1999 naar 9 procent in 2005.

Allochtonen met een lage opleiding zijn nog steeds vaker werkloos dan autochtonen, allochtonen met een goed diploma hebben net zo vaak een baan als hoogopgeleiden met een Nederlandse achtergrond. Verder doen allochtone meisjes het beter op school dan jongens.

Integratie: pagina 3