Premier Balkenende: geld moet nu rollen

Den Haag. Banken moeten hun verantwoordelijkheid nemen en leningen verstrekken aan bedrijven en huishoudens. Dat is onontbeerlijk om de economie op gang te houden. Deze oproep deed premier Balkenende (CDA) gisteravond tijdens het jaardiner van werkgeversorganisatie VNO-NCW. ”U kent mij als een sober man. Maar in deze situatie zeg ik: geld moet rollen.” De banken hebben volgens de premier een grote verantwoordelijkheid om te voorkomen dat de economie droogvalt. Balkenende somde de maatregelen op die de overheid de afgelopen weken heeft genomen om te voorkomen dat het financiële systeem tot stilstand zou komen. ”Met alle overheidsgaranties die er nu liggen, is er geen enkele reden om op uw kapitaal te gaan zitten. Er is wel reden voor hernieuwd vertrouwen.” VNO-NCW organiseerde zijn jaardiner in het hoofdgebouw van ING, waar topman Michel Tilmant als gastheer optrad. Zich rechtstreeks richtend tot de gastheer zei Balkenende: ”Mijn oproep aan de heer Tilmant en zijn collega`s is om de functie van banken (geld uitlenen aan ondernemers die willen investeren, red.) héél serieus te nemen.”