Omzet en winst van Randstad gedaald

Randstad heeft in het derde kwartaal van 2008 4 procent minder winst geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf dat eerder dit jaar Vedior overnam en daarmee de tweede uitzender ter wereld werd, maakte vandaag de kwartaalcijfers bekend. Volgens topman Ben Noteboom valt het verlies mee. „Het weer is slecht maar onze paraplu werkt goed. Dit is een kleine daling gezien de omstandigheden in de markt.”

De omzet van Randstad daalde met 3 procent tot 4,47 miljard. „Een paar sectoren hebben het zwaar, daar is niets aan te houden”, zegt Noteboom. „Maar bedrijven hebben ook in economisch zwakke tijden behoefte aan een flexibele laag personeel.”

De regionale verschillen zijn groot. De uitzender, actief in 53 landen, deed het goed in Duitsland met een omzetgroei van 9 procent. In Noord-Amerika en Groot-Brittannië daalde de omzet met 11 en 19 procent. In Nederland ging de omzet 2 procent achteruit. Ook de verschillende onderdelen hebben wisselende resultaten weten te boeken. Terwijl de markt voor ‘bulkpersoneel’ instortte, deden de onderdelen voor ingenieurs en automatiseerders het relatief goed.

Voor de rest van het jaar en het begin van 2009 verwacht Noteboom een verdere inkrimping van de markt. „Dat betekent dat we vestigingen zullen gaan samenvoegen en in sommige gevallen sluiten.”