Obama kreeg 52 procent

De Verenigde Staten kozen gisteren voor de Democraat Barack Obama en daarmee voor een zwarte, jonge, president. Zijn overwinning op de Republikein John McCain werd wereldwijd met groot enthousiasme ontvangen. Hoe groot wás de overwinning?

Obama veroverde (tot nu toe) 349 kiesmannen, McCain 163. Op het moment dat deze krant naar de drukker moest, waren 26 kiesmannen – 11 in Missouri, 15 in North Carolina – niet toegewezen. Het verschil in stemmen in deze staten is nog te klein om de uitslag te bepalen.

Geen enkele staat waar eerder Democratisch werd gestemd, koos nu voor McCain. Andersom was dat wel het geval in acht staten: Nevada, Colorado, New Mexico, Iowa, Indiana, Ohio, Virginia en Florida. De (nu nog) onbesliste staten Missouri en North Carolina kozen vorige keer allebei voor Republikeinen.

De popular vote laat de kiesmannen buiten beschouwing en toont voor welke kandidaat mensen kiezen. 52 procent van alle stemmers koos voor Obama, tegen 46 procent voor McCain. De rest van de stemmen ging naar andere kandidaten.

In totaal gingen circa 130 miljoen mensen naar de stembus. Eén schatting houdt het nu op 133,3 miljoen, 62,5 procent van de stemgerechtigden. Dat zou veel meer zijn dan bij de verkiezingen in 2004, maar niet meer dan in 1960, toen Kennedy won van Nixon. Toen stemde in totaal 63,8 procent.

De Democraten zijn er ook in de Senaat flink op vooruit gegaan: van 49 naar 56 zetels. De Republikeinen zakten van 49 naar 41 zetels. Drie zetels zijn nog niet verdeeld omdat het aantal stemmen in een paar staten heel dicht bij elkaar ligt. Meer over de Senaat: |pagina 6 & 7

In het Huis van Afgevaardigden zitten nu 254 Democraten en 174 Republikeinen. 7 plaatsen moeten nog worden verdeeld. De Democraten hadden tot eergisteren 236 zetels, de Republikeinen 199. (CNN, AP)