‘Obama houdt niet van oorlog’

081106_foto_obama.jpgHet waren gisteren vooral de Amerikanen en andere westerlingen bij de Indonesia for Obama-fanclub die uit hun dak gingen toen de overwinning van hun held werd uitgeroepen. Bij een Amerikaanse ster uit de sinetron (Indonesische soaps) biggelden tijdens Obama’s speech de tranen over de wangen, wat natuurlijk gretig werd gefilmd door de Indonesische media. De aanwezige Indonesiërs waren meer ingehouden. Maar niet minder blij, want heel Indonesië was natuurlijk voor de man die hier in zijn jeugd heeft gewoond.

De Indonesians for Obama-club had dagen van tevoren al een ‘Obama-celebration’ georganiseerd voor gisteravond (hiernaast op de foto), natuurlijk in een van de shoppingmalls - de dorpspleinen van Jakarta. Een leuk feestje, waar ik op een gegeven moment stond te praten met een Duitser, een Chileen, een Nederlandse Amerikaan, een Japanner, een Australiër en een Noor: het leek wel alsof ook hun president net was gekozen. Maar ook op straat kent iedereen Obama (velen weten de naam van McCain niet), en reageerde men gisteren uitgelaten op zijn overwinning.


Klik voor fotoserie

Het eerste wat Indonesiërs over Obama zeggen, is dat hij hier in Jakarta heeft gewoond. Veel mensen hebben op de Indonesische televisie wel een programma gezien over zijn leven, en dus ook over de vier jaar die hij als kind doorbracht in diplomatenbuurt Menteng. ,,Ik denk dat hij Indonesië wel zal gaan helpen”, zei de jongen die bij ons werkt laatst.

Dat hij zwart is, vindt men hier ook wel leuk. Gek eigenlijk, want zwart zijn is hier op Java nu niet bepaald positief. Ik heb grote moeite gehad een dagcrème te vinden die niet claimt dat je er witter van wordt.

Het derde wat ik veel Indonesiërs over Obama heb horen zeggen, is dat ,,hij niet houdt van oorlog”. Want de oorlogen in medemoslimlanden Irak en Afghanistan hebben hier gezorgd voor een grote afkeer van Amerika. ,,We just hate America, of course”, zei mijn leraar Indonesisch vanochtend nog doodgemoedereerd, als uitleg waarom de Amerikaanse ambassade onlangs werd bedreigd met een aanslag. Zou dat veranderen met deze nieuwe president?

    • Elske Schouten