Nieuwe raad van commissarissen voor Fortis

De raad van commissarissen van de beursgenoteerde holding Fortis neemt begin december ontslag, waarna drie van de huidige leden worden voorgedragen voor herbenoeming. De Belg Etienne Davignon wordt voorgedragen als nieuwe voorzitter. Dat maakte het financiële concern gisteren bekend.

Filip Dierckx, de huidige topman van Fortis, treedt terug. Hij stapt over naar BNP Paribas, de Franse bank die de bancaire tak van Fortis België heeft overgenomen. Hij wordt opgevolgd door Karel De Boeck, die meer dan 32 jaar in de groep actief is. Zijn mandaat loopt tot 2010.

De Belgische overheid, zo maakte premier Leterme gisteren bekend, verleent voor 240 miljard euro aan staatsgaranties voor zowel Fortis als Dexia. Het oorspronkelijke Fortis is vorige maand opgedeeld door de Nederlandse, Belgische en Luxemburgse overheid, om te voorkomen dat het failliet zou gaan. Wat van het bedrijf rest zijn de internationale verzekeringsactiviteiten, een portefeuille met gestructureerde kredieten en een zak geld.

De zittende commissarissen die mogen terugkeren in de nieuwe holding zijn de Nederlander Jan-Michiel Hessels, de Belg Philippe Bodson en de Chinees Louis Cheung. De laatste is topman van verzekeraar Ping An, met een kleine 5 procent nog altijd grootaandeelhouder van Fortis. Hun benoeming wordt op 1 en 2 december voorgelegd op een buitengewone aandeelhoudersvergadering in Utrecht en Brussel. Daar zal ook verantwoording worden afgelegd voor de gebeurtenissen die zich hebben afgespeeld tussen 28 september en 10 oktober 2008, de periode waarin Fortis werd opgesplitst en verkocht. Beoogd president-commissaris Davignon zei dat hij een plan zal uitwerken „om de best mogelijke waarde te creëren voor de aandeelhouders”.

Lees eerdere artikelen over Fortis via nrc.nl/fortis