Moeizame veiling twee collecties Christie`s New York

Rotterdam, 6 Nov. Ook topwerken bleven gisteravond onverkocht op de veiling van twee collecties moderne kunst bij Christie`s in New York. De prijzen voor werken van onder meer De Kooning, Cézanne en Renoir lagen veel hoger dan de kunstwereld op dit moment bereid is te betalen. Op een uitstekend doek van Mark Rothko, No. 43 (mauve), dat op 20 tot 30 miljoen dollar was geschat, wilde zelfs bij een vraagprijs van 10 miljoen niemand een bod doen. ”De schattingen waren van een vorige periode, de markt is veranderd”, erkende Christopher Burge, eredirecteur van Christie`s Amerika en gisteravond veilingmeester tegenover The New York Times. De kunstwerken waren afkomstig uit de particuliere verzamelingen van Rita K. Hillman en Alice Lawrence. Hun collecties waren afgelopen zomer op minstens 104 miljoen dollar geschat en brachten gisteravond in totaal 47 miljoen op. Van de 58 werken werden er zeventien niet verkocht. De meeste belangstelling was er voor een gouache van René Magritte. Zijn L`Empire des lumières bracht 3,5 miljoen op, iets meer dan Christie`s hoogste verwachting.