Lange gijzeling A?dam

Een Roemeense man is eind oktober vier dagen lang gegijzeld en gemarteld in een woning in Amsterdam-Zuidoost. De politie heeft de man uiteindelijk bevrijd. Vijf mannen en een vrouw zijn aangehouden.

Dit heeft het politiekorps Amsterdam-Amstelland vanmorgen bekendgemaakt. De Roemeen werd vermoedelijk gemarteld om een mislukte drugsdeal. Na de inval is de gemartelde man naar een ziekenhuis gebracht en vervolgens ook aangehouden op verdenking van drugshandel.

In Roemenië werd de familie van het slachtoffer onder druk gezet om losgeld te betalen. Via internet kreeg de familie filmpjes toegestuurd waarop te zien was hoe de man ernstig werd gemarteld. Zo werd hij geslagen en geschopt en bedreigd met een gloeiend hete strijkbout. De filmbeelden kwamen via Roemenië in handen van de internationale informatieafdeling Ipol van de politie in Nederland. Daarop werd besloten om meteen twee woningen in Amsterdam-Zuidoost binnen te vallen.

In een van de woningen trof de politie het slachtoffer en vier verdachten aan; in de tweede woning nog twee verdachten. Vier van de zes arrestanten zijn inmiddels voorgeleid en zitten in bewaring in afwachting van hun proces. De identiteit van de verdachten is niet bekendgemaakt.