Kind uit onveilige klas

Een twaalfjarig meisje met een autistische stoornis uit het Brabantse Someren zit al anderhalve week thuis omdat basisschool De Brigantijn haar veiligheid niet kan garanderen. Het bestuur adviseert het meisje het jaar af te maken op een andere basisschool.

Ze werd naar eigen zeggenmaandenlang zowel thuis als op de school voor speciaal onderwijs gepest door medescholieren. Nadat twee weken geleden een doodsbedreiging aan haar adres in de auto van haar vader werd gekerfd, raadde het schoolbestuur het meisje aan thuis te blijven. Haar vader deed aangifte.

Stichting Prodas, waaronder De Brigantijn valt, vindt dat de school het autistische meisje tien maanden lang de best mogelijke opvang heeft geboden in een situatie waarin zij nergens anders naartoe kon. Het meisje hoort thuis op een school voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen, blijkt uit de indicatie van Bureau Jeugdzorg. Op zo’n school kon zij niet direct terecht. Zij belandde op plaats 46 van een wachtlijst. Vanavond is er een bijeenkomst voor alle ouders van kinderen uit de betrokken klas.