Internet Weblog van de dag

'Gratis' kunst voor elite? Plaatsing van "Santaclaus" van Paul McCarthy op de binnenplaats van Museum Boijmans van Beuningen.foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Rotterdam, 22 september 2005 Mentzel, Vincent

Zelfbedruipende kunst. NRC-columnist Frank Vermeulen rapporteert op weblog Politblog vanuit Den Haag over het raderwerk van volksvertegenwoordigers, bewindspersonen en ambtenaren:„Kunst moet niet langer worden gesubsidieerd maar moet zichzelf kunnen bedruipen. Dat is de mening van bijna de helft van de Nederlanders. Anderen vinden dat kunst verheffing is van het volk, en dus subsidie verdient. Het gaat hierbij om bijna twee vijfde van de Nederlanders.

Dit blijkt uit een high impact differentiatie analyse van Politblog/Research naar opvattingen onder gemiddelde Nederlanders omtrent subsidiëring van de kunsten. Een aantal vooraanstaande oud-politici, onder wie voormalig minister-president en oud-PvdA-voorman Wim Kok, heeft er onlangs bij minister Ronald Plasterk (OCenW, PvdA) op aangedrongen om een aantal muziekgezelschappen te blijven subsidiëren ook al heeft de Raad voor de Kunst het omgekeerde voorgesteld. De afgelopen zeven dagen konden Nederlanders zich uitspreken over de stelling: “Belastinggeld naar kunst: laat de elite gratis genieten”.Uit het massieve aantal reacties, 512 respondenten, kan worden afgelezen dat kunst een thema is dat vele Nederlanders bezighoudt.

Lees meer over kunst en subsidie op nrc.nl/politblog