Hospitaal in nood kiest uit vijf kopers

Opbouw van een podium voor het Kamergebouw, waar personeel van IJsselmeerziekenhuizen vanmiddag demonstreerde. (Foto Roel Rozenburg) Het podium wordt opgebouwd voor de actievoerders uit Lelystad,die het debat gaan bijwonen. Foto Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

Vijf partijen hebben een bod uitgebracht op IJsselmeerziekenhuizen in Emmeloord en Lelystad. De raad van bestuur van de noodlijdende ziekenhuizen maakt maandag de naam van de overnamekandidaat bekend.

Belangstellenden konden zich tot gisteren melden. In totaal hebben zeven partijen dat gedaan, liet een woordvoerder weten. Er worden geen namen genoemd, de betrokkenen hebben een geheimhoudingsovereenkomst getekend.

IJsselmeerziekenhuizen is in acute problemen geraakt nadat de operatiekamers in september werden gesloten door de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Het ziekenhuis verkeerde toen al in financiële problemen. In juni had het instituut dat vergunningen voor ziekenhuizen uitgeeft al negatief geadviseerd over de IJsselmeerziekenhuizen.

Bemiddelaar Léon Lodewick adviseerde vorige week om de ziekenhuizen te verkopen. Hij onderzocht de toekomstmogelijkheden voor het ziekenhuis namens het ministerie van Volksgezondheid. Hij adviseerde een doorstart met een basisziekenhuis in Lelystad en poliklinieken in Emmeloord, Urk en Dronten. Het ziekenhuis in Emmeloord moet worden afgestoten, waarmee de banen van de ongeveer 400 medewerkers waarschijnlijk verdwijnen. Een klein deel kan overstappen naar een vestiging van het Antoniusziekenhuis in Sneek.

Het advies was voor de raad van toezicht van het ziekenhuis aanleiding direct af te treden.

De vaste Kamercommissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport debatteert vandaag met minister Klink (Volksgezondheid, CDA) over de toekomst van IJsselmeerziekenhuizen.