High five voor een gezonder leven

Voor het project Scoren voor Gezondheid gaven de voetballers van FC Groningen een clinic op Ameland.

Trainer Ron Jans was actiever dan de meeste spelers.

Trainer Ron Jans doet fanatiek mee met het voetballen: „Twee gespeeld, zes punten.” Foto Deborah Roffel Deborah Roffel 0645224516- info@deborahroffel.com FC Groningen op ameland voor scoren voor gezondheid Roffel, Deborah

Voor in de spelersbus zet trainer Ron Jans zijn leesbril op om zijn ochtendkrant te lezen. Koen van de Laak en Sepp de Roover doen een spelletje op een mobiele telefoon, maar de meeste spelers van FC Groningen liggen onderuitgezakt in hun stoel naar muziek te luisteren. Gibril Sankoh doet zelfs nog een dutje. Aan niets is te zien dat de voetballers zometeen flink aan de slag moeten.

Want op Ameland staan 150 kinderen op de spelers van Groningen te wachten. Zij doen mee aan ‘Scoren voor Gezondheid’, een project waarbij voetballers uit de eredivisie kinderen op de basisschool aanzetten tot een gezondere leefstijl. Het project, dat twintig weken duurt, begint met een clinic en een fit- en gezondheidstest met de spelers. Van de meeste clubs doen twee of drie voetballers mee aan de clinics, maar omdat Ameland de ‘rugsponsor’ van Groningen is, gaat heel de selectie naar het eiland.

De kinderen uit groep 6, 7 en 8 beginnen met een warming-up. Ron Jans springt er als enige meteen tussen, terwijl de spelers nog wat onwennig heen en weer stappen. Na de warming-up beginnen de clinics. Er wordt een shuttle-run-test afgenomen en de kinderen doen mee aan een quiz. Op het voetbalveld geven de voetballers tips over hooghouden en wordt er een wedstrijdje gespeeld. Opnieuw is Jans degene die het actiefst meedoet. „Twee gespeeld, zes punten”, roept hij fanatiek terwijl hij zijn medespelers een high five geeft.

Na de lunch ondertekenen de kinderen een contract waarin ze beloven twintig weken lang gezond te eten: twee ons groente en twee stuks fruit per dag en elke ochtend een ontbijt voordat ze naar school gaan. Ook tekenen ze ervoor om meer te bewegen; ze moeten lopend of met de fiets naar school, veel buitenspelen en ze mogen niet meer dan twee uur per dag achter de computer zitten. Maar is zo’n contract eigenlijk nodig voor de kinderen uit Ameland? Tussen de 150 kinderen staan er hooguit vijf die iets dikker zijn dan gemiddeld.

Bij ‘Stichting Meer dan Voetbal’ die het project organiseert, zijn ze ervan overtuigd dat ook de kinderen op Ameland de aanmoediging van de voetballers kunnen gebruiken. „De kinderen leven hier inderdaad gezond”, zegt Anke Meulendijks van de stichting. „Er is veel ruimte om buiten te spelen en de meeste kinderen eten gezond.” Maar volgens Meulendijks zijn de kinderen zich er niet van bewust dat ze gezond leven. „Dat bewustzijn proberen we op te bouwen.”

Onderwijzer Peter Kingstra van de Kardinaal de Jongschool is het met haar eens. „Op deze manier krijgen de kinderen bevestigd dat ze goed bezig zijn. En ook hier zitten er altijd wel twee of drie kinderen in een klas die wat meer beweging kunnen gebruiken.”

Vorig jaar zijn er met het project goede resultaten behaald op het eiland. Onderzoeksbureau TNO heeft toen tachtig kinderen gemeten. Voor het project had 13,8 procent van die kinderen overgewicht, na twintig weken was dat nog maar 11,3 procent. Het aantal kinderen met een uitstekend uithoudingsvermogen steeg van 18,8 naar 43,8 procent. Het aantal met een matig tot zwak uithoudingsvermogen daalde van 43,8 procent naar 20 procent.

Maar bij de stichting weten ze ook dat het project in andere gebieden harder nodig is. „Vooral in de grote steden”, vertelt Wanda Kingma. „Bij andere clubs zoeken we met de GGD uit in welke wijken de hulp het hardst nodig is, en de scholen uit die wijken nodigen we uit voor het project.”

De komende weken krijgen de kinderen gezondheidslessen op school. Er komt bijvoorbeeld een kok langs die samen met de leerlingen een ontbijt maakt. Ook krijgen de kinderen praktijkopdrachten. Zo worden ze naar de supermarkt gestuurd en krijgen ze les in boodschappen doen.

Als de contracten zijn getekend, gaan de kinderen terug naar school. De voetballers zijn ineens heel actief en spelen nog een partijtje basketbal in de gymzaal. Op 23 maart gaat de selectie weer naar het eiland om te kijken of de kinderen zich aan het contract hebben gehouden.

Kijk voor meer informatie op scorenvoorgezondheid.nl

    • Shari Kiljan