Hamas berust in aanblijven Abbas

De Palestijnse president Mahmoud Abbas blijft zeker nog tot januari 2010 aan de macht. Hamas, de moslim-fundamentalistische concurrent van Abbas’ min of meer seculiere Al-Fatah, houdt niet langer vast aan presidentsverkiezingen in januari 2009. Hiermee is een mogelijk nieuw gewapend conflict tussen beide rivaliserende groepen voorlopig van de baan.

Dat zegt Mkhaimer Abu Sada, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Azhar Universiteit van Gazastad. Hij is nauw betrokken bij verzoeningsgesprekken tussen Hamas en Fatah, die onder Egyptische leiding gevoerd worden. Ahmed Yousef, politieke rechterhand van Hamas-premier Haniyeh, heeft zijn uitspraak bevestigd.

Fatah en Hamas verkeren sinds vorig jaar in een bestuurscrisis. Hamas heeft de macht in de Gazastrook overgenomen, terwijl Fatah de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever beheerst. Abbas wil, met steun van de internationale gemeenschap, de presidentsverkiezing in 2010 tegelijk met de parlementsverkiezingen houden. Hamas eiste dat Abbas in januari zou aftreden, waarna de parlementsvoorzitter (een Hamas-lid) tot de verkiezingen als interim-president zou fungeren.

Egypte dringt er bij beide partijen al langer op aan de verkiezing uit te stellen tot 2010, waardoor Hamas en Fatah de tijd hebben hun strijd te staken. Volgens Ahmed Yousef hoopt Hamas op verzoening met Fatah, omdat „Israël de enige partij is die baat heeft bij de verdeeldheid onder de Palestijnen”. Als gebaar van goede wil liet Hamas vorige week in Gaza zeventien gevangenen vrij die gelieerd zijn aan Fatah.

Hamas wil het lopende bestand met Israël in stand houden, hoewel er deze week zeven Palestijnen de dood vonden bij een Israëlische aanval in de Gazastrook. Israël wilde naar eigen zeggen een tunnel onschadelijk maken die Hamas had gegraven om Israëlische soldaten te kunnen ontvoeren. Hamas’ gewapende vleugel en de Islamitische Jihad schoten hierop circa vijftig raketten af op Israëlisch gebied. Daarbij vielen geen slachtoffers. Ook Israël zegt het bestand, dat op 19 december afloopt, te willen respecteren.

    • Guus Valk