Griekenland krijgt hoofd in bruikleen

Athene, 6 nov. Het Vaticaan heeft Griekenland een marmeren hoofd uit de vijfde eeuw voor Christus in bruikleen gegeven dat hoort bij een beeld van het Parthenon op de Acropolis in Athene. Het hoofd is gisteren geplaatst op het marmeren lichaam van een jongen die een schaal met zoetigheden offert aan de godin Athene. Het maakt deel uit van een 160 meter lange serie panelen die de buitenmuren van de tempel bedekten. De fries stelt een religieuze processie voor. Het hoofd is in bezit van het Museo Gregoriano Etrusco en is nu voor een jaar in bruikleen gegeven. De Griekse autoriteiten hopen dat deze leenconstructie kan dienen als model voor het lenen van andere van oorsprong Griekse kunstschatten die zich in verschillende Europese musea bevinden. ”Dit gebaar dient als voorbeeld voor anderen”, aldus de Griekse minister voor Cultuur Michalis Liapis. De helft van de fries van het Parthenon is in het bezit van het British Museum in Londen.