Google en Yahoo staken alliantie

Internetbedrijf Google ziet af van de voorgenomen samenwerking op het gebied van advertenties met concurrent Yahoo. Het was de bedoeling dat Yahoo zijn zoekresultaten zou gaan verrijken met advertenties van Google.

De samenwerking, aangekondigd in juni, moest nog goedkeuring krijgen van de Amerikaanse mededingingsautoriteiten omdat beide bedrijven samen 80 procent van de onlinezoekmarkt in handen hebben.

Maar op het moment dat Google hoorde dat het samenwerkingsverband ook in de rechtbank verdedigd zou moeten worden, haakte het internetbedrijf af.

Afgelopen weekeinde deden beide bedrijven nog een laatste poging om de samenwerking goedgekeurd te krijgen door een herzien plan in te dienen. Daarbij hadden adverteerders de vrijheid om te kiezen of hun advertenties wel of niet bij Yahoo zouden verschijnen.

Google en Yahoo zijn de nummers 1 en 2 als het gaat om zoekmachines. Google doet het goed en verdient veel geld met onlineadvertenties. Yahoo haalde het afgelopen kwartaal echter teleurstellende resultaten. Het moet dit jaar 400 miljoen dollar (310 miljoen euro) bezuinigen en en is bezig 10 procent van zijn werknemers te ontslaan – in totaal 1.500 mensen.

Nu de deal met Google van de baan lijkt, komt Microsoft opnieuw in beeld. Dat bedrijf is eigenaar van Live.com, de derde zoekmachine ter wereld. Microsoft deed eerder dit jaar een bod op Yahoo van 48 miljard dollar, 33 dollar per aandeel. Later deed het ook nog een poging om alleen het zoekgedeelte van Yahoo over te nemen.

Yahoo’s topman Jerry Yang voelde niets voor de overname door Microsoft en vluchtte – naar nu blijkt tevergeefs – in de armen van Google. Microsofts topman Steve Ballmer deed onlangs op een congres de uitspraak dat hij een samenwerking met Yahoo op economische gronden nog steeds logisch vindt.

Jerry Yang liet zich gisteren ontvallen dat hij een nieuw bod van Microsoft verwacht, maar dat er nog geen gesprekken gaande zijn. Het aandeel Yahoo steeg na het terugtrekken van Google met ruim 4 procent tot bijna 14 dollar.