Goede bacterie voorkomt infecties in ziekenhuizen

Rotterdam, 6 nov. Een oplossing met de melkzuurbacterie Lactobacillus plantarum 299 voorkomt het ontstaan van een ziekenhuisinfectie bij patiënten aan beademingsapparatuur even goed als het gebruikelijke antiseptische middel chloorhexidine. Zweedse onderzoekers publiceerden hun verkennende onderzoek gisteren in het online vakblad Critical Care. Kritieke patiënten aan de beademing krijgen vaak longontsteking. Bij 25 patiënten reinigden zij de mondholte met chloorhexidine, voordat de apparatuur werd aangesloten en daarna twee keer per dag. Bij 25 anderen gebruikten ze de probiotica-oplossing. Bij beide groepen vonden de onderzoekers vergelijkbare hoeveelheden schadelijke bacteriën in de mondholte die er eerst niet waren. Een alternatief ontsmettingsmiddel is welkom. Chloorhexidine geeft bijwerkingen als tandverkleuring, branderige tong en geïrriteerde slijmvliezen. Bovendien kunnen bacteriën resistent worden.