God is weer met Maradona

De leden van de Kerk van Maradona hebben reden om te zingen en te dansen.

Hun ‘god’ is benoemd tot bondscoach van Argentinië.

Vorige week werd Diego Armando Maradona 48 jaar. Ter ere van deze heugelijke dag hielden zijn bewonderaars, allen verenigd in de Iglesia Maradoniana, in de nacht van woensdag op donderdag een groot feest in de Pizza Banana, een discotheek annex restaurant in Buenos Aires. Er werd gezongen, gedanst en gebeden. Dit keer niet alleen omdat hun god jarig was en de kerk tien jaar bestond, maar vooral omdat eerder die dag was aangekondigd dat Maradona bondscoach van het Argentijnse elftal zou worden.

Net na middernacht meldde de aanbeden voetballegende zich aan de telefoon. De 300 aanwezigen (de kerk telt 120.000 leden verspreid over de wereld) zwegen terwijl Maradona sprak: „God zal weer met ons zijn en Hij zal weer de glorie schenken die ons in 1986 ten deel viel toen Argentinië wereldkampioen werd.” Destijds maakte Maradona in de kwartfinale tegen Engeland twee legendarische doelpunten. De ene na een razendsnelle solo langs vijf Engelsen, de andere door een tikje met zijn hand, een actie die hij twintig jaar lang niet als de zijne maar als die van God heeft bestempeld.

Maradona, geboren in een sloppenwijk in Buenos Aires, had nog niet opgehangen of de leden van de Kerk van Maradona zongen ‘Eens zullen we weer kampioen zijn’. Want sinds 1986 is het Argentijnse elftal niet meer wereldkampioen geworden. Maradona’s volgelingen, die allen het tetragram ‘D10S’ (Dios is Spaans voor god, 10 was zijn rugnummer) op hun lichaam hebben getatoeëerd, geloven zeker in de verlossing. ‘48 jaar na Maradona’, volgens de jaartelling van de kerkleden, gaat Argentinië weer gloriëren. Maar volgens onderzoek van het dagblad Clarín gelooft 74 procent van de lezers allerminst dat Maradona Argentinië triomfen brengt.

De volgens velen ‘beste voetballer aller tijden’ gelooft er zelf natuurlijk wel in. De artsen die hem in al die jaren van ontreddering trouw zijn gebleven, verkondigen dat Maradona zowel fysiek en psychisch weer gezond is. Drugs, alcohol, obesitas, zelfmoordpogingen, huwelijksproblemen, claims van vrouwen dat zij een kind van Maradona hebben gebaard, een zware hartaanval en een maagoperatie hebben hem niet gesloopt.

Maradona kan niet zonder voetbal. Wie zoals hij als baby als eerste cadeautje van zijn ouders een bal heeft gekregen en vanaf de eerste speelmomenten applaus heeft geoogst, loopt een groot risico op verslavingen. Op zijn zevende jaar demonstreerde hij in de rust van voetbalwedstrijden voor tienduizenden liefhebbers zijn jongleertalenten. Nog steeds doet hij dat graag. Zonder applaus en aanbidding kan hij niet leven. Maar of hij het Argentijnse voetbalelftal kan redden, is voor velen de vraag.

Voorzitter Julio Grondona van de Argentijnse bond, een omstreden man die gedurende zijn 29-jarige ambtsperiode vaak van fraude en omkoping is beticht, heeft er vertrouwen in dat Maradona het beter doet dan de in oktober ontslagen bondscoach Alfio Basile. Maradona krijgt een team van assistenten om zich heen, met aan het hoofd Carlos Bilardo, de winnende bondscoach in 1986.

Op 19 november maakt Maradona zijn debuut. Dan speelt Argentinië in Hampden Park van Glasgow een oefenduel met Schotland. Dat Maradona slechts een stuk of twintig wedstrijden clubcoach is geweest – in 1994 en 1995 van Deportivo Mandlyu en Racing Club – zegt weinig over zijn kwaliteiten. Oud-voorzitter Corrado Ferlaino van Napoli, waar Maradona in de jaren tachtig zeven jaar lang schitterde, zei daarop in La Gazzetta dello Sport: „Toen hij bij Napoli speelde, was Bianchi coach. Geen enkele speler luisterde naar hem of praatte met Bianchi. Er was maar een coach én aanspreekpunt, binnen en buiten het veld, dat was Maradona.”

    • Guus van Holland